Najnovije

8 barmena koji su obilježili povijest miksologije

Barmeni koji su obilježili povijest.

Pioniri barmenske struke koji su je učinili ovakvom kakvom je poznamo danas. Svakako postoje brojni poznati barmeni koji su doprinijeli razvoju koktela, ali u razdoblju u kojem se ova veličanstvena osmorka našla, to je ipak bio nešto veći pothvat.

Svaka struka ima osobe koje su na neki način bitne za to što je ta struka danas. Svaki od ovih barmena na neki način je utjecao, ili na izradu koktela ili na širenje znanja o miksologiji. Pročitajte kratke priče o 8 barmena koji su zaslužni zašto je današnja barmenska struka takva kakvu je danas poznamo.

Jerry Thomas

2016_27_06-najvazniji_barmeni-001

Jerry Thomas, ne samo da je bo najpoznatiji barmen svoga vremena, već je njegov vodič kroz miksologiju – The Bon Vivant’s Companion ujedno i prva knjiga o koktelima ikad objavljena. Ova knjiga je toliko korisna da se izdaje i dan danas a uključuje i nekoliko receptura za koktele. Thomas je radio u svim barovima diljem Europe i SAD-a sve do 1885. godine kada je preminuo u 55. godini života.

Prije 125 godina otišao je iz Hotel Brightona jer mu nije bilo dobro, došao je do kućnih vrata i umro na licu mjesta.

“Cocktail” Bill Boothby

2016_27_06-najvazniji_barmeni-002

Danas se nalazimo u modernom zlatnom dobu koktela, ali izvorno se zlatnim vremenom smatralo razdoblje između građanskog rata i prohibicije. Jedna od zvhezda tog razdoblja bio je “Cocktail” Bill Boothby, koji je gradio karijeru i došao na glas kao jedan od najboljih barmena zapadne obale Amerike. Prije 1930-te kada je preminuo, izdao je nekoliko izdanja knjige i priručnika “The World’s Drinks and How to Mix Them”, što je u tom razdoblju bio vrlo odvažan pothvat. Brojne koktele pripisuje lokalnim barmenima i time osigurava da se ne pojave nejasnoće oko koktela u budućnosti.

Ada Coleman

2016_27_06-najvazniji_barmeni-003

Nećete često čuti da je žena imala važnu ulogu u svijetu miksologije, alkohola i koktela – osim u zadnje vrijeme, naravno – ovaj popis barmena ne bi bio potpun bez Ade Coleman. Počela je raditi u London’s Claridge Hotelu 1899. godine, ali se uskoro premjestila u Hotel Savoy, točnije u American bar koji se nalazio u sklopu hotela Savoy. U baru je ubrzo postala poznata pod nadimkom Coley. Postepeno je došla do pozicije glavnog barmena u hotelu i postala poznata po svome Hanky Panky koktelu koji je izmislila za suvremenog glumca Sir Charels Hawtreyja. Također je pomagala u treningu poznatog barmena, Harryja Craddocka, koji je brojne njezine recepture uvrstio u svoju listu koktela “The Savoy Cocktail Book”

Ernest “Don The Beachomber” Gantt

2016_27_06-najvazniji_barmeni-004

Tiki pića svakako su se vratila na velika vrata. Ne govorimo o nekakvim fluorescentnim smrznutim mješavinama koje uzrokuju zubobolje, već o pažljivo osmišljenim koktelima Polinezijskog štiha koji su predstavljali senzaciju 1940-ih. Začetnik Tiki pokreta bio je Ernest Gantt – bolje poznat kao “Don the Beachomber” ili Donn Beach – koji je otvorio bar u Los Angelesu nakon ukidanja prohibicije. Nije trebalo dugo vremena da njegova pića postanu popularna, a ubrzo su se pojavili i brojni imitatori njegova stila.

Victor “Trader Vic” Bergeron

2016_27_06-najvazniji_barmeni-005

Iako je Don the Beachcomber izmislio tiki koktele, Victor “trader Vic” Bergeron je te koktele pretvorio u opsesiju. U svom originalnome tropskom baru u Oaklandu, Bargeron je posluživao svakakve mješavine pića, od svog Mai-Tai koktela do Painkillera. Koja je bila njegova tajan? Koristio je samo i isključivo najkvalitetnije sastojke.  1948. je izjavio “ne razumijem zašto bi ijedan bar koristio išta osim svježe cijeđenog voća.”

Constantine Ribalaigua Vert

Rijetki su barmeni koji ne piju, ali upravo to je bio slučaj kod Constantina Ribalaigua Verta, vlasnika Kubanskog El Floridita bara. Bio je jedan od najvećih miksologa svog vremena, posluživao je svih, od Ernest Hemingwaya do Spencer Tracy pa do svakodnevnih turista. Bio je posvećen svome poslu, izmislio više desetaka koktela i za svaki od njih ostavio detaljne upute kako ga je izradio.

William Schmidt

Sa svojim impresivnim brkovima i pićem koje se sastojalo od više od 10 sastojaka, William Schmidt bio je pomalo čudan čovjek. Njemački imigrant radio je u jednom baru pored Brooklyn Bridgea, a otkrio ga je novinar iz The New York Sun novina. Narednih 16 godina bio je najpoznatiji barmen u Americi. Bio je i prvi barmen koji je stekao slavu sa svojim novim koktelima i ponosno bio prozvan “bar chef”.

Charles H. Baker

Charles nije bio klasični miksolog. Zapravo, nije bio niti barmen. Započeo je kao trgovac u industriji, potom se okušao u dizajnu interijera, a završio je putujući svijetom i proživljavajući avanture. 1939. godine, kada je imao 43, objavio je prvu knjigu recepata i priča sa kojima se susretao u svojem putu oko svijeta.

Izvor: Liquor.com