Najnovije

Znate li tko je zapravo bio Sv. Patrik?

Živio!

Danas slavimo njegov dan diljem svijeta, nazdravljamo sa finim pićima iz Irske, a znate li tko je on zapravo bio?

Sveti Parick bio je Rimsko-Britanski Kršćanski misionar i biskup u Irskoj. Poznat je i pod nazivom “Irski Apostol”, on je svakako najvažniji svetac u Irskoj. Razdoblje u kojem je živio ne može se točno odrediti sa sigurnošću, u Irskoj je bio aktivan u drugoj polovici petog stoljeća.

Navodno je, kada je imao 16 godina, bio otet od strane Irskih pirata iz svog doma u Velikoj Britaniji, i kao rob odveden u Irsku, gdje se šest godina brinuo o životinjama prije no što se uspio vratiti doma. Nakon što se zaredio, ponovno je otputovao u sjevernu i zapadnu Irsku. Kasnije je služio kao biskup, ali se jako malo zna o tome gdje je zapravo radio. Do sedmog stoljeća proglašen je glavnim svecem Irske.

Dan Sv. Patricka slavi se 17. ožujka, za koji se vjeruje da je bio dan njegove smrti. Slavi se u Irskoj ali i drugim zemljama.

A sad par legendi o Sv. Patriku

Djetelina

Legenda kaže da je Sv. Patrick Irce učio o Svetom Trojstvu pomoću djetelina sa tri lista, na taj način je ilustrirao Kršćansko vjerovanje. Ova priča je zapisana 1726, i od onda djetelina postaje centralni simbol dana Sv. Patricka.

Zmije

Patrick je potjerao sve zmije sa Irskog otoka. Činjenica da na zelenom otoku zaista nema zmija je dosta potpomoglo ovu legendu. Navodno je Sv. Patrick prognao sve zmije u more nakon što su ga napale za vrijeme 40-dnevnog posta.

No znanost kaže da nisu našli niti jean dokaz o postojanju zmija u Irskoj još od kad su se glečeri otopili, kao ni na sličnim područjima, tako da zapravo nije imao što protjerati 🙂

Patrikov štap

Kada je iz Velike Britanije krenuo u Irsku, sa sobom je imao štap za hodanje. Jednom za vrijeme evangelizma, trebalo je toliko dugo da se prenese poruka dogme da je štap uz pomoć kojeg je hodao pustio korijenje.

 

Eto, toliko o tome tko je bio čovjek čiji dan danas slavimo, zato živio on nama i nazdravite s nečim finim 🙂

2016_17_03-tko_je_sv_patrick-002