Najnovije

Žene, sretan vam vaš dan :)

Borba za prava koja danas imamo bila je teška, i iz tog razloga treba nazdraviti ženama.

Proslavite dan žena uz najbolje piće

Dan žena (službeno Međunarodni dan žena) obilježava se svake godine 8. ožujka. Znate li kako je došlo do obilježavanja tog dana? Ovako nekako.

Davne 1909. godine u SAD-u je na dan 28. veljače obilježen prvi Dan žena i to deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Jedan od važnijih povijesnih događaja koji je usko vezan uz obilježavanje ovog dana je veliki požar koji je izbio u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine. U tom požaru pognulo je više od 140 žena.

2016_08_03-dan_zena-002

Doba industrijalizacije i ekonomske ekspanzije donijelo je sa sobom jako loše radne uvijete te su žene u industriji odjeće i tekstila javno demonstrirale već 8. ožujka 1857. u New Yorku. Niske plaće i loši uvijeti rada bili su glani razlog nezadovoljstva no čitavi protest rastjerala je policija. Iste te žene, svega 2 mjeseca kasnije, osnovale su sindikat.

Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina. Najpoznatiji je onaj 1908. godine kada je čak 15.000 žena marširalo kroz New York zahtjevajući kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

1910. godine je održana prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu te je ustanovljen Međunarodni dan žena, na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Godinu dana nakon toga doščo je do već spomenutog požara koji je izbio zbog neadekvatnih uvijeta rada i slabih mjera sigurnosti.

Ovo je dan za sve žene koje su se za svoja prava morale izboriti, i u tome i uspjele!

Kako bi sve pripadnice ljepšeg spola mogle ovaj dan proslaviti sa stilom, donosimo vam najbolji koktel!

Raspberry daiquiri!

Sastojci

10 malina
3 cl likera od naranče
6 cl rum
½ žličice šećera
sok jedne limete

Za rub čaše
1 kriška limete
Šećer

Kako ga pripremiti?

Rub čaše premažite limetom i nakon toga umočite u šećer. U miksing čaši zgnječite maline sa muddlerom skupa sa sokom limete i šećerom. Dodajte rum i puno leda, zatim prošejkajte. Nakon što su se svi sastojci dobro spojili, procijedite u martini čašu koju ste ranije pripremili. Dekorirajte kriškom limuna i nazdravite! 🙂

2016_08_03-dan_zena-003