Najnovije

Irish Car Bomb

Bliži nam se dan kada će se diljem svijeta piti Irska pića, jedno od onih koja će se svakako pojaviti je Irish Car Bomb, no znate li zapravo od kuda mu ime? I zašto će vas u Irskoj izbaciti iz puba ako ga naručite?

Što god napravili, nemojte u Irskoj naručiti Irish Car Bomb. Ako naručite, vrlo vjerojatno ćete biti izbačeni iz pub-a. Možda niste nikad stali i razmislili o samom imenu dok ste naručivali ovo piće?

Kao prvo, Irish Car Bomb je Američki koktel, Naziva se Irish samo iz razloga što su svi sastojci iz Irske – Jameson Irish Whisky, Guinness, Baileys Irish Cream.

Kao drugo, naziva se “car bomb” iz razloga što kada se Baileys ubaci u čašu Guinnessa, izgleda poput male eksplozije. Zbog Irskih sastojaka, netko je jednom davno zaključio da bi bila zgodna ideja nazvati ga Irish Car Bomb. Nije bila dobra ideja. Auto-bombe nisu olako shvaćene u Irskoj a samo ime ovog koktela podsjeća na teška vremena koja su Irci prošli, vremena kada su brojni ljudi povrijeđeni i ubijeni. Uvredljivo je, i nazvati koktel koji svojim imenom aludira na teška vremena je jednostavno bezobzirno.

Auto bombe su bile oružje u borbi Irske Republikanske Armija (IRA) protiv Sjeverne Irske. U petak 21. srpnja 1972. godine, u velikom napadu na Belfast u Sjevernoj Irskoj iskorištene su 22 auto-bombe. Taj dan je poznat i pod nazivom Krvavi petak (Bloody Friday). “U vrhuncu bombardiranja, centar Belfasta bio je prektiven oblacima zagušljivog dima, svaku eksploziju je pratila još jedna, skoro nadglašavajući histerične vriskove uspaničenih ljudi.” Napad je nanio popriličnu štetu Sjevernoj Irskoj, ali i IRA.

Kao treće, ako mislite raditi ovo piće, morate ga znati napraviti na ispravan način… i probati smisliti drugačiji naziv 🙂

Natočite si čašu Guinnessa, ne prepunu jer ćete morati ispiti na ex, ali mora biti dovoljno piva kako bi prekrilo shooter čašu. Otprilike pola pinte. Sljedeće, u shooter čašicu stavite prvo Jameson Irish Whiskey i Baileys Irish Cream. Ubacite shooter u čašu piva, eksajte i ponovite radnju.

2016_11_03-Pice_tjedna-Irish_car_bomb-002

Photo: everybodylovescocktails.com

Photo: www.iwantbeerrightnow.com