Najnovije

Master Distiller: Lesley Gracie – Hendrick’s Gin

Lesley Gracie - jedna od troje ljudi na planetu koja zna recept za proizvodnju Hendrick's Gina

Diplomu je dobila na Sveučilištu Hull u Yorkshireu te je radila u industriji lijekova 12 godina prije nego se preselila u Južni Ayeshire 1988. godine kada se udala za svog muža. Velika tvrtka u gradu gdje je zatražila posao bila je upravo destilerija. Prijavila se za posao kemičara.

Hendrick’s Gin je jedno piće koje ima iznimno interesantnu povijest. Hendrick’s proizvodi William Grant & Sons, obiteljska firma u Južnom Ayeshireu koja postoji još od 1887. i poznata je po Glenfiddichu, Belvenie i Grant’s Scotch Whiskyju. Od dana kada je smješten na police trgovina 1999., Hendrick’s je osvojio srca ljubitelja gina, ne-ljubitelja gina, barmena i novinara. The Wall Street Journal ga je 2003. godine imenovao titulom “Najbolji Gin na svijetu”.

Master_distiller-Lesley_Gracie-hendricksgin-001

Photo: www.hendricksgin.com

Hendrick’s je “dijete” Lesley Gracie, jedna od troje ljudi na planetu koja zna recept za proizvodnju Hendrick’s Gina (strogo, strogo čuvanu tajnu kako nitko ne bi kopirao specifičan okus). Pedesetčetverogodišnja master distiller diplomirana je kemičarka. Diplomu je dobila na Sveučilištu Hull u Yorkshireu te je radila u industriji lijekova 12 godina prije nego se preselila u Južni Ayeshire 1988. godine kada se udala za svog muža. Velika tvrtka u gradu gdje je zatražila posao bila je upravo destilerija. Prijavila se za posao kemičara. “Alkohol je sasvim drugačiji medij. Bilo je skroz drugačije raditi sa njim i sva pravila su drugačija, no neizmjerno interesantno iskustvo.”

1999. je tvrtka odlučila proizvesti “ultra-premium” gin, tako dobar da bi u maloprodaji koštao više od 30$ po boci. Gracie je otišla u laboratorij i izašla jednom kad je stvorila delikatnu mješavinu koja je uključivala standardne sastojke za gin poput borovica, odstajali korijen Angelice, korijander i peruniku, ali i posebnije dodatke poput kamilice i infuziju krastavca i ruže. Htjela je postići doživljaj uživanja u sendviču sa krastavcima usred ružičnjaka. (Glasina kaže da je gin dobio ime prema vrtlaru koji je više od 30 godina održavao ružičnjak obitelji Grant.

Master_distiller-Lesley_Gracie-hendricksgin-002

Photo: www.moodiereport.com

 

Godišnje se proizvede samo 200.000 sanduka tako da zalihe brzo planu. (Beefeater, poznati premium gin proizvodi i izvozi u jednoj godini više od milijun sanduka….samo za Španjolsku!). Gracie ne odustaje od svoje metode destilacije – one rođene 1966 kada je Charles Gordon na aukciji kupio Bennet copper pot still iz 1860. i Carter Head still iz 1948. te ih restaurirao. Danas su upravo ovi dijelovi ključni i za destilaciju koju vrši Gracy. U Bennet still kotlu natapa alkohol dobiven od žitarica, čistu izvorsku vodu i začinsko bilje 24 do 36 sati, nakon toga se mješavina postepeno zagrijava kako bi se stvorio destilat. U međuvremenu, u Carte Head-u, alkoholne pare obgrle sirove botaničke sastojke. Destilati se potom spajaju, i potom se infuzijom dodaju okusi ruže i krastavca. Ovaj kompleksni proces (većina proizvođača gina koristi se samo jednim kotlom) daje Hendrick’s ginu posebni i prepoznatljivi okus; Gracie testira svaku seriju od 120 galona, prvo mirisom, da utvrdi da je ravnoteža točno onakva kakva treba biti. Priznaje da bi možda i mogla dobiti isti rezultat novim modernim kotlom, ali kako kaže “stari kotlovi rade jako dobro i nota gina sada je nerazdvojna od kotla. To nam daje kontrolu nad našim proizvodom.”. Xavier Padovani je globalni brend ambasador kaže za Gracie: “ona je drugačija, ne koristi računala previše. Sve čuva u glavi. Ona je rock’n’roll.

Master_distiller-Lesley_Gracie-hendricksgin-005

Photo: www.pinterest.com

Naravno, cijeli ovaj pristup proizvodnji ne bi imao smisla da ljudima nije interesantno isprobati proizvod. Ovo apsolutno neobično piće zaslužilo je apsolutno neobičnu marketinšku kampanju koju je osmislio direktor marketinga Caspar McRae. Naziva ju “vragolasto viktorijanskom”. Odlazak na stranicu HendricksGin.com otkriva ilustracije muškaraca i žena u odjeći iz 19. stoljeća, šahovske figure, leptiri, satovi, trube te suptilni prikazi ruža i krastavaca. Sve to nalazi se ispod transparenta koji vam priželjkuje dobrodošlicu u “Hendrick’s Curiositorium”.

Povećanju i jačanju marketinga tvrtka doprinosi sa svojim brend ambasadorima, skupina muškaraca i žena koji djeluju na svih 60 tržišta gdje se gin prodaje. Oni su domaćini svečanih večera i koktel zabava sa chefovima, miksolozima, medijskim predstavnicima i povjesničarima. Također češto organiziraju i turnir u kriketu između barmena. Oni odabrani dobiju priliku voziti “Cucumbermobile”, Rover P4 80 iz 1961. koji je obilježen bojama krastavca.

Master_distiller-Lesley_Gracie-hendricksgin-003

Photo: blackappleart.com

Sljedeće godine, Hendrick’s će biti lansiran i na tržište Argentine, Kolumvije i Brazila, sa Gracie za kormilom dok nadgleda proizvodnju u svojim antiknim kotlovima. Ona vodi vrlo ispunjen život, kada se ne nalazi na poslu brine se o svojim unucima, zlatnom retriveru i više od 50 orhideja. Uživa u Hendrick’s ginu posluženom sa sodom i uštrcajem soka bazge, naravno, samo povremeno.

Prenosimo vam intervju sa Lesley Gracie:

Za one koji ne znaju, koliko dugo destilirate i kako ste odabrali tu karijeru?

  • Radim u tehničkom timu za William Grant & Sons 27 godina. Na mojem prijašnjem poslu sa radila sam okusima tako da čim sam se zaposlila u destileriji stavili su me da radim na razvijanju pića.

S perspektive okusa, što smatrate da čini Hendrick’s posebnim?

  • Hendrick’s je zavladao svijetom gina poput oluje kada je lansiran na tržište 2000. godine. Kombinacija dvije vrste kotlova i botanike, uključujući ruži i krastavac, osiguralo je da proizvod bude prepoznatljiv. Sama činjenica da je nakon Hendrick’s gina lansirano toliko novih proizvoda sa okusom krastavca dokazuje da nismo jedini koji vole ovo zeleno povrće.

Imate još mnogo do mirovine, ali uzevši u obzir da proizvodite ikonski gin i bili uključeni u njegov nastanak (i razvili brojna druga pića) –  razmišljate li ikad o vašem nasljeđu koje puštate za sobom? Ako da, što mislite da je najbitnije?

  • Ovo je zasta teško za odgovoriti. Zaista uživam u svom poslu i fleksibilnosti. Volim eksperimentirati sa novim sastojcima i receptima. Valjda bi htjela u nasljeđu ostaviti upravo taj entuzijazam u poslu i uzbuđenje sa uvijek pratećim pitanjem “što ako?”. Po tome bi voljela biti zapamćena.

Sa kreativne perspektive, jeste li napravila sve što ste htjela napraviti i postigla sve što ste htjela postići ili imate još ideja za gin koje su još na redu da ih isprobate?

  • Uvijek imam nove ideje i nove stvari koje želim isprobati. Zadnja ekspedicija u prašumu Venezuele me inspirirala za još brojne nove pokušaje. U laboratoriju uvijek možete vidjeti neke čudne nove biljke kako se namaču u alkoholima i čekaju da ih ponjušimo i vidimo sa čime bi se mogle slagati.

Master_distiller-Lesley_Gracie-hendricksgin-006

Photo: www.humphreymunson.co.uk

Kada ste započeli karijeru u destileriji radili ste na proizvodnji viskija?

  • Kada sam došla u William Grant’s kao dio tehničkog tima radila sam na svim pićima u proizvodnji, uključujući i viski. Uskoro smo započeli sa radom na Hendricksu pa sam se skroz posvetila ginu.

Koliko va je teško bilo prijeći sa destilacije viskija na proizvodnju gina?

  • Nije uopće. Gin je puno zabavniji od viskija jer u njegovoj proizvodnji možete koristiti razne okuse i biljke. U proizvodnji viskija koriste se samo žitarice, voda i kvasac i to je to. Sa ginom možete uzeti bilo što od bilo gdje, dok god to nešto nije smrtonosno! A ima toliko zanimljivih okusa i mirisa diljem svijeta.

Koliko vam je pokušaja bilo potrebno da bi došli do današnjeg okusa Hendrick’s gina?

  • Započela sam sa skupljanjem biljaka koje sam planirala koristiti od samog početka, zatim sam ih sve destilirala i gledala individualno da shvatim koje biljke se slažu a koje ne. Postepeno smo došli do okusa kojem smo težili od samog početka. Kada smo konačno došli do te faze, sve smo napravili u istim omjerima i za kotlove. Prvo smo omjere prilagodili jednom kotlu a potom drugom i zatim pomiješali dobiveno kako bi dobili onaj okus koji smo postigli u laboratoriju.

Koliko je trebalo od početka rada u laboratoriju dok ste došli do finalnog proizvoda?

  • Započeli smo sa radom 1999. godine. Zatim smo se na velike kotlove prebacili 2000. – 2001. Mislim da smo stvorili otprilike 15 – 16 verzija.

Što se desilo s njima?

  • Pa…popili smo ih nakon što smo ih izanalizirali i zaključili što nam se ne sviđa…

 

 

Od kuda ideja za krastavac i ružu?

  • Bila je to kolektivna ideja tvrtke da se stvori nešto drugačije. Krastavac i ruža dodani su kako bi ga u suštini učinili Engleskim.

 

Master_distiller-Lesley_Gracie-hendricksgin-007

Photo: www.welt.de