Najnovije

Kombinacije hrane i piva koje će vas oboriti s nogu!

Mirisi i arome piva upravo su ono što je falilo ponudi u restoranima. Pogledajte neke od fenomenalnih kombinacija.

Pivska gastronomija doživljava svoj procvat, oprez, ako ste gladni ne čitajte dalje 🙂

Polako, jako polako, ali sigurno, restorani diljem svijeta su se razbudili i počeli u pivu tražiti potencijale za spajanje s hranom kako je to do sada bivalo samo s vinima. Znatiželjni pivski gastronomi su primijetili da se svugdje pojavljuju kombinacije hrane i Ale piva diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Jedan od nosioca zastave u ovom pokretu je chef Nathan Outlaw, vlasnik Pub-a “The Mariners” kojeg krase dvije Michelin zvjezdice. Velika inspiracija da krenemo u istraživanje gastronomskih potencijala . Sa time na umu, Ed Hughes je složio listu nekih od svojih najdražih kombinacija.

Pilsner i bijela riba

lemonsolefillet-1-350x350Svjetlija piva imaju tendenciju da bolje pašu uz delikatne okuse, poput bijele ribe ili piletine, dok bogatija piva idu bolje s bogatijim okusima. Iako nekoliko spojeva hrane i piva koji bi načelno prema svim pravilima trebali funkcionirati zajedno, to nikako ne čine. Taman kad pomislite kako ne može biti jednostavnije spajanje.

Jedna sigurna kombinacija je dobar Pilsner s bijelom ribom poput lista, limande ili oslića. Svijetla boja Pilsnera ne umanjuje delikatne okuse bijele ribe. Ovo je izvrsno sparivanje za ljude koji nisu avanturistički raspoloženi i vole se pridržavati spajanja hrane s vinom. Zapravo je izvrstan početak za započeti avanturu spajanja hrane i piva.

 

moules-350x350Engleski Amber Ale i dagnje

Ovaj spoj je zapravo potekao od toga da smo dagnje, umjesto na klasičan način koji uključuje bijelo vino, kuhali s Amber Ale pivom. S prilogom domaćih pečenih krumpirića, ovo je fenomenalno jelo, i vječiti pobjednik u The Mariners-u.

Brisket-350x350Crvena IPA i sporo kuhana goveđa prsa

Moj, odnedavno najdraži spoj hrane i piva, goveđa prsa pripremljena u električnom kuhalu u dosta dugom periodu, s dodatkom crvenog IPA piva. Ukomponirati pivo u sam proces kuhanja je savršeni trik za spajanje piva i hrane, dokle god nadopunjuju jedno drugo. Gotovo jelo se posipa naribanim sirom – poput Cornish goude, ova divna kombinacija se naprosto topi u ustima.

Lemon-meringue-1-350x350Belgijski Tripel sa bijelom čokoladnim i kolačem od bjelanjaka

Sa aromom klinčića, klasični Belgijski Tripel savršeno se slaže s bijelom čokoladom i kolačem od bjelanjaka. Zanimljivo je da slatkoća ovog piva paše i s pikantnim okusima, a naše zadnje otkriće je da iznimno dobro ide s kozjim sirom. Volio bi pronaći vino koje odgovara uz dva apsolutno kontrastna jela. Ovo sparivanje pokazuje pravu raznolikost u čitavom procesu spajanja hrane i piva.

tiramisu--350x323Stout i tiramisu

Talijanski favorit, tiramisu, izvrsno paše s pivom. Poput spajanja s govedinom, pivo se mora koristiti u izradi slastice – ovo je jedan desert koji vas neće ostaviti ravnodušnima. Mi smo koristili Dubbel  Coffee Stout, spoj stila Imperial Stouta i Belgijskog Dubbela.  Slatkoća i aroma kave, zajedno s čokoladnim likerom iz piva, zaista izgradi dodatnu dimenziju deserta. “Beeramisu” je jedan od najprodavanijih deserata u našem pub-u, The Mariners.

Quadrupel-Ale-and-chocolate-cake-with-salt-caramel-ice-cream-350x350Quadrupel Ale i čokoladna torta sa sladoledom od slane karamele

Podižemo osviještenost o pivu kao fantastičnoj alternativi za vino, a to puno olakšava kada na svojoj strani imate ljude koji imaju utjecaja. Smatram se izuzetno sretnom osobom jer sam imao priliku raditi s chefovima poput Toma Kerridgea, Paula Ainswortha i Nathana Outlawa, koji su također ljubitelji izvrsnih piva.

Kada jednom probate ovaj desert ne možete ga se zasititi. Razvio ga je Tom Kerridge za svoj pub s dvije Michelin zvijezdice – The Hand and Flowers. Ovaj desert savršeno se slaže sa Sharp’s Quatriple Ale, koja je rame uz rame bogatom Belgijskom stilu.

Okus piva je kompleksni spoj snažnog, tamnog ale piva i barley wine-a. Ovaj stil piva je Port ili Pedro Ximénez vinskog svijeta, tako da savršeno paše s čokoladnim desertima ili bogatom platom sira.

Honey-Spice-IPA-with-pork-belly-potato-terrine-and-pickled-red-cabbage-350x350“New World” IPA i svinjska potrbušina s kiselim crvenim kupusom

U The Marinersu, jedan od glavnih kuhara, Zack Hawke je osmislio recept koji uključuje svinjsku potrbušinu, terrine i kiseli crveni kupus. Ovo jelo divno paše s “New World” IPA. Tržište je preplavljeno s IPA-ma na koje je utjecala Amerika i možete se upoznati s hmeljevima koje tamo uzgajaju i koji su jednostavno čarobni. Piva ovog tipa imaju dozu gorčine i bogate tropske arome što se izvrsno slaže sa svinjetinom.

 

Via: thedrinksbusiness.com