Najnovije

Jameson Irish Whiskey – ovo niste znali o njemu!

Jameson - br. 1. Irski viski na svijetu

Grb obitelji Jameson, koji se može vidjeti i na etiketi brenda, uključuje moto “Sine Metu” koji znači “bez straha”. Obitelj je svoj grb dobila u čast svoje borbe sa piratima koji su pljačkali diljem Škotske obale u 17. st.

Bliži nam se dan Sv. Patricka i diljem svijeta uživati će se u Irskim delicijama i pićima. Danas ćemo malo govoriti o najpoznatijem Irskom Viskiju. Kada govorimo o Irskom viskiju, Jameson je daleko najveći brend. Ovo je voljeni brend čija proizvodnja raste kao luda u zadnjih 10 godina. Ovih 9 stvari vjerojatno niste znali o Jamesonu.

 

Jameson je #1 Irski viski na svijetu

Jameson je definitivno najprodavaniji Irski viski na svijetu, a to ga stavlja i na 41. mjesto najprodavanijih alkoholnih pića na svijetu 2014. godine. On je ujedno i jedini Irski viski koji je dospio na ljestvicu top 100 najprodavanijih.

John Jameson je bio Škot

John Jameson, čije ime nosi i sama destilerija i viski je zapravo bio Škot. Rođen je 1740. godine u Alloi. Njegova žena, Margaret Haig (čija su braća bila u proizvodnji Škotskog viskija) je bila iz obitelji koja je bila vlasnik Bow Street Distillery u Dublinu.

Moto obitelji “Sine Metu” znači “Bez straha”

Grb obitelji Jameson, koji se može vidjeti i na etiketi brenda, uključuje moto “Sine Metu” koji znači “bez straha”. Obitelj je svoj grb dobila u čast svoje borbe sa piratima koji su pljačkali diljem Škotske obale u 17. st.

Destileriju Johna Jamesona zapravo je pokrenula obitelj njegove žene.

1780. godina koja je jasno istaknuta i na etiketama Jameson viskija odnosi se na godinu osnutka Bow Street Distillery, koju e osnovao John Stein. John Jameson je uveden u posao proizvodnje viskija kao glavni menadžer destilerije, iako sam nije bio vlasnik sve do 1805.

1970ih je jedna firma proizvodila sav Irski viski.

Irski destileri (Irish Distillers), nastali spajanjem John Power & Son, John Jameson & Son i Cork Distillery Company 1966. godine, i kasnije Bushmills, bili su jedini proizvođač viskija u Irskoj više od 10 godina.

2016_16_03-jameson_whiskey-002

Photo:www.packagingoftheworld.com

John Jameson & Son nisu prodali niti jednu bocu viskija do 1968.

Destierija nije prodavala Jameson u bocama do 1968. godine. Gotovo dva stoljeća viski je prodavan isključivo u bačvama.

Jameson se ne proizvodi u Dublinu od 1970. 

Od 1970. godine, Jameson se destilira u Corku, u destileriji koju su sagradili Irish Distillers za sve svoje brendove.

Jameson je u posjedu Francuske tvrtke

Pernod Ricard, jedna od najvećih firmi koja se bavi alkoholnim pićima, bazirana je u Francuskoj, Jameson je prisvojila kupnjom Irish Distillera 1988. godine.

99% Jamesona se izvozi.

Kada je Pernod Ricard kupio Jameson, samo polovica viskija je izlazila iz zemlje, i godišnje se proizvodilo oko pola milijuna kartona. Danas  se 90% od 4.7 milijuna proizvedenih kartona Jamesona se izvozi diljem svijeta.

2016_16_03-jameson_whiskey-003

Photo:blog.radissonblu.com

Via: vinepair.com/