Najnovije

I zato su konobari zakon!

Konobari i barmeni su jednostavno izvanredna kategorija ;)

Neki klubovi ne dopuštaju zaposlenicima da piju dok rade. Neke zaposlenike nije briga.

Ako ste ikada konobarili moći ćete se složiti s većinom ovih stvari, ako nikada niste imali priliku obavljati ovaj predivan, psihički i fizički naporan posao, naučite ponešto.

Izgleda lakše nego što zaista i je

Prosječna smjena barmena traje od 10 do 12 sati, ponekad bez pauze. Sati i sati se utroše na pripremu, sati i sati na čišćenje, i ostatak vremena na rad s ljudima koji nemaju pojma što znači konobariti.

Njihov život nije beskrajni party

Biti konobar ili barmen više se svede na ulogu tete u vrtiću nego na party. Mora se pobrinuti da se svi zabavljaju a opet da se ne desi problem. I onda kada se djeca pokupe na spavanje, ostaje nered koji moraju očistiti.

Biti konobar svede se na multi-tasking i izuzetnu memoriju

Barmeni i konobari moraju raditi sve u isto vrijeme. Entuzijast koji si doma radi koktele može napraviti fenomenalan Manhattan, ali totalno je različito izrađivati tri koktela, zaprimati narudžbu za četiri različita piva, naplaćivati i biti na meti svih na šanku u moru pucketanja prstiju i mahanja. Većina konobara su manijaci multitaskinga, neki čak održe izrazito visok standard kvalitete koktela s posebnim dekoracijama itd. I uspijevaju ono najteže – zadržati osmjeh na licu 🙂

Ljudi vjeruju konobarima više nego doktorima ili psiholozima

 

Nevjerojatno ali istinito, ljudi se nakon dva-tri pića ohrabre i dijele svoju tužnu prošlost, svoje probleme. Možda ne očekuju svi rješenje i odgovore, ali prije će barmenu prosuti dušu na šank nego nekom doktoru u ordinaciji. Možda nemaju osjećaj da ih barmen/konobar osuđuje…

Barmeni rijetko naručuju koktele

Kada je konobar ili barmen gost nastojat će olakšati život konobaru koji radi, zato konobari i barmeni ne naručuju komplicirane koktele, cijeđene naranče i vruće čokolade. Ako i naruči, ima grižnju savjesti i onaj pogled “sorry kompa”.

Neki konobari i barmeni piju za vrijeme smjene, ali ne svi.

Ova situacija često ovisi i o politici kluba u kojem rade. Neki klubovi ne dopuštaju zaposlenicima da piju dok rade. Neke zaposlenike nije briga. Znamo neke barmene koji su svoj posao bolje i opuštenije radili nakon nekoliko pića, a s druge strane, znamo i one koji se precijene pa bude razbijenih boca, manjka na kraju smjene i mamurluk plus kašnjenje na posao drugi dan….i onaj osjećaj srama… Uglavnom, barmen mora znati procijeniti koliko može popiti, makar si tu i tamo točio vodu umjesto vodke u čašu.

Barmen / konobar neće uvijek zapamtiti ime, ali uvijek će zapamtiti osobu koja je dala dobru napojnicu

Ako želite da barmen bude na vašoj strani, da brže dobijete piće i da vam bude ekstra ugodno u lokalu, morate biti dobri s barmenom, a najbrži način da to postanete je  da budete pristojni, puni razumijevanja i da dajete dobre napojnice. Napojnica ne podrazumijeva samo novac. Primjerice, znate da je konobarica koja radi ovisnik o slatkome, donesite joj čokoladu….

Ne žele sve cure spavati s barmenom

Naravno, neke žele. Ali istina je da se ženama načelno ne da čekati do 4.30 ujutro ili duže da konobar ili barmen završe sa smjenom, napune frižidere, poslože ambalažu, izbroje promet itd.