Najnovije

Mitovi o Irskom viskiju

"Postoji toliko mnogo načina koliko imate ideja. Život je pun raznovrsnosti, baš kao i viski."

Irski viski poznat je svim obožavateljima ovog pića. Jeste li znali što se o njemu priča a što je zapravo istina? U razgovoru sa Jack McGarryjem iz The Dead Rabbita saznajte nešto što možda niste znali.

Irski viski zapravo ne može postati poznatiji i popularniji. U prošlom desetljeću je popularnost ovog pića jednostavno eksplodirala. Prema Distilled Spirits Council u Americi, prodaja Irskog viskija porasla je za čak 17,5% samo u 2013. godini, i to je bilo nakon što je narasla gotovo 400% između 2002. i 2012.

No, nažalost, još uvijek se može čuti podosta gluposti o ovom piću, neke od onih koji ga piju, a ponekad i od samih barmena. Kako bi uklonili zle glasine i mitove, odlučili smo porazgovarati s Jack McGarryjem iz jednog od najpoznatijih barova u New Yorku – The Dead Rabbit. Ne samo da je iz Irske, već stvarno zna svoj posao. Proglašen je Internacionalnim barmenom godine prošlog srpnja na konferenciji Tailes of the Cocktail. Zato, imajte na umu njegove savijete kada se budete naoružavali za dan Sv. Patricka

Jameson je katolički a Bushmills je protestantski.

 

Ovo je česti mit kada je riječ o ova dva viskija, s obzirom na to da je Bushmills smješten u većinski protestantskoj Sjevernoj Irskoj, a Jameson se proizvodi u strogo katoličkoj Republici Irskoj. Ali, ovo ne može biti dalje od istine nego što je kaže McGarry. Kao prvo, zato što postoji svega nekoliko destilerija na čitavom otoku, često trguju drvenim bačvama. Iz ovog razloga možda upravo Bushmill može imati u sebi malo Jamesona. Da ne spominjemo da je trenutni glavni destiler u Bushmillu Colum Egan katolik, a da je John Jameson, osnivač istoimenog brenda najvjerojatnije bio protestant… i Škot, kad smo već kod toga.

Škotski je bolji od Irskog

McGarry ovu tvrdnju često čuje od svojih barmena koji su iz Škotske. Iako nema pravog odgovora na ovo pitanje, postoji nekoliko stvari koje se moraju uzeti u obzir ako već mislite držati stranu ijednom viskiju. Škotski ima veliku prednost, a to je velik izbor single malt i blendova koji su dostupni u Americi a vrlo malen izbor Irskih viskija. (Ovome također u prilog ide i činjenica da u Škotskoj ima gotovo stotinu destilerija za razliku od Irske koja ih ima svega nekoliko.) Ali ovo se definitivno počelo mijenjati sa širinom ponude zanimljivih Irskih viskija poput Green Spota koji je po prvi puta dostupan na Američkom tržištu, te činjenicom da se javljaju novi brendovi i grade nove destilerije.

Još jedan argument za nadmoć Škotskog viskija je to što se on destilira dva puta, dok se Irski viski destilira tri puta. “Neki ljudi kažu da tri destilacije oslabe viski, ali ja se ne slažem. Ono što volim kod Irskog viskija je njegova pristupačnost i svestranost.” kaže McGarry

Irski_viski

via: liquor.com

 

Irski viski je dobar samo za piti čist.

Da, većinom se Irski viski naručuje kao “shot”, ali zapravo izvrsno funkcionira u nekim koktelima, uključujući i McGarry’s The Dead Rabbit Irish Coffee. Uostalom, većina viskija može se piti čisto ili sa ledom. “Postoji toliko mnogo načina koliko imate ideja. Život je pun raznovrsnosti, baš kao i viski.”

Popularnost Irskog viskija je novitet.

Dok popularnost Irskog viskija je u eksplozivnom usponu, prvi pravi bum destilerija ove zemlje desio se prije više od 100 godina. U to doba Amerika je bila preplavljena Irskim viskijem iz više od 100 destilerija zelenog otoka. “Tada je bio na vrhuncu svoje slave.” kaže McGarry. Zahvljujući nekolicini faktora koji su se jednostavno posložili i uzrokovali nestanak. Tu je bio rat s Velikom Britanijom, prohibicija, prvi i drugi svjetski rat, industrija je bila desetkovana. Na sreću, stvari su se promijenile u zadnjih 20 godina. “Sada se vratio, i vratio se da ostane”

 

Svi Irski viskiji imaju isti okus

Ovo ćemo pripisati dominaciji Jameson viskija na Američkom tržištu, ali što se tiče Irskih viskija, postoji široka paleta okusa. Primjerice, neki od viskija teže klasičnom okusu dok neki odležavaju u bačvama šerija. Svijet Irskih viskija je iznimno različit i pun iznenađenja.

 

via: Liquor.com