Najnovije

Ispovijest konobara i barmena…

Barmeni o naručivanju na šanku…

2016_09_02-ispovjest_konobara_i_barmena-002

Photo: criticallyrated.com

“Imajte spreman novac u ruci kako bih znao da ste spremni naručiti. Ako još uvijek pokušavate čuti što će vaš prijatelj popiti, ja idem do sljedeće mušterije.”

“Ne pokušavajte privući našu pažnju. Uopće. Znamo da ste tu, i radimo prema redoslijedu, kako je netko došao na šank, tako ću ga i poslužiti. Znamo da želite naručiti. Zato i jeste na šanku. Ne mašite. Ne urlajte. Ne fućkajte”

“Ne brinite, ako smo uspostavili kontakt očima s vama, znamo da ste tu, doći ćemo.”

“Ne pucketajte prstima, ne ispadajte uvrijeđeni jer ne skačem do vas čim se pojavite, ne vičite, ne zviždite, ne lupkajte praznim čašama u šank. Vidim vas. Niste na redu. Čekajte.”

Barmeni o vraćanju pića…

2016_09_02-ispovjest_konobara_i_barmena-004

Photo: www.food24.com

“Osim ako se zaista ne radi o kompletno krivom piću, ne šaljite ga nazad. Ako vašoj pelin-coli fali više cole ili limuna, prešutite. Ili ga sami napravite sljedeći put.”

“Dajte prijatelju da ga popije.”

“Ako se toliko žalite da barmen uzme piće čisto da bi vas ušutkao, ostatak noći (ili života) ne očekujte ništa što liči izvrsnoj usluzi ili simpatičnom barmenu. Barmeni jako dobro pamte.”

“Čaše za vino se teško čiste i uvijek postoji mogućnost da na rubu ostane vidljiv ruž. Ne ponašajte se kao da ste vidjeli nešto najgadnije na svijetu, čaša je prošla kroz mašinu za suđe i dezinficirana je, to što nismo na vrijeme primijetili ruž nije smrtna pogreška i nemojte nam se zbog toga obraćati kao da smo nesposobni. Ako nam ukažete pristojno na to, rado ćemo zamijeniti piće”

“Ne vraćate samo zato jer želite ispasti velika faca pred svojim prijateljima. Ako vam i donesem novo, zapitajte se što je zapravo unutra.”

“Nikako ne vraćajte piće jer ste naručili krivo ili “to tamo di vi pijete inače ne rade tako”. Ako vam ne odgovara, odite “tamo gdje vi pijete inače”

Barmeni o piću na račun kuće…

2016_02_09-ispovjest_konobara_i_barmena-001

Photo: bobsegarini.wordpress.com

“Najbolji način da dobijete besplatno piće je da ga ne zatražite sami. Nikad. Ljude koji su pristojni rado počastimo, ili ako imate razumijevanja za gužvu i čekanje, ponekad čisto jer ste nam simpatični. Ali ako pitate za besplatno piće, sigurno ga nećete dobiti. Dobre stvari dešavaju se dobrim gostima.”

“Ako ste redovni gost prije ću vas počastiti nego nekog drugog. Pogotovo ako ste redovni i pristojan gost koji pušta napojnice i vraćati će se u bar.”

“Neki kafići nemaju politiku plaćanja pića na račun kuće već mi sami plaćamo iz svog džepa. Cijenite ako odlučimo počastiti vas.”

“Ako vas odlučimo počastiti nečime, nije u redu da sa čaše vina od 15,00 kn odjednom prijeđete na ono skupo vino….”

Barmeni o iritantnim navikama gostiju….

“Bilo tko tko me pokušava dozvati sa tigre, lave, šefe… Ako ikako mogu izbjeći ću poslužiti vaš stol.”

“Ne ponašajte se u kafiću kao da je to vaš dnevni boravak.”

“Ne radite kaos za stolom, konobar sam a ne smetlar, sve silne salvete, vrećice iz pekare i mrvice pokupite i stavite u jednu vrećicu.”

“Ne zapričavajte me ako vidite da imam posla, poremetit ćete mi koncentraciju. I ne osjećajte se uvrijeđeni ako nemam vremena uvijek pričati s vama.”

“Ne stavljajte vodu u pepeljaru… i ne bacajte opuške u boce…. kako god, to završi tako da uprljam uniformu.”

“Ne pitajte me usred velike gužve gdje su novine, ili da promijenim muziku. I ne šetajte me po čaše vode, u tom slučaju pristojno je doći na šank sam i zamoliti da vam netko natoči.”

Barmeni o napojnicama….

2016_09_02-ispovjest_konobara_i_barmena-003

Photo: www.salon.com

 

“Mislim da je korektno 10%. To je pristojna napojnica. Ako se radi o nekom malenom iznosu tipa 38,00 kn u redu je pustiti ove dvije kune.”

“Prema zasluzi. Čak ni ja osobno ne ostavljam manću neuljudnim barmenima i konobarima koji se ponašaju kao da je najgore što im se moglo dogoditi to da sjednem na terasu.”

“S računima do 100 kn je u redu zaokružiti na prvi veći (npr 33 kn=35 kn, 47 kn=50 kn) ali za iznose iznad 100 kn bilo bi u redu izdvojiti 10%, naravno, razlikuje se od situacije do situacije.”

“Uglavnom konobarske plaće nisu izrazito visoke, a često radimo preduge smjene i sa svakakvim ljudima. Ako smo pristojni prema vama, i potrudimo se da se osjećate ugodno, bilo bi lijepo da nas nagradite.”

Barmeni o čašćenju barmena…

“Ovo jednostavno nikad nije loša ideja.”

“Nemojte se uvrijediti ako odbijemo piće, često je ispred nas 5-6 napornih sati rada i ponekad nam se jednostavno ništa ne pije.”

“Ako ste bili bezobrazni i pokušavate ispasti faca na način da mi platite piće…. nema šanse da ću išta naručiti.”