Najnovije

Barmeni u Fitness Centru Zagrad – suze, smijeh i znoj

Polaznici škole barmena u Rijeci odlučno pristupili zajedničkom treningu u Fitness Centru Zagrad u Rijeci. Pogledajte kako su se snašli na Crossfitness treningu Dorijana Šanka.

Započnimo sa jednim klasikom: U zdravom tijelu zdrav duh.

Moramo priznati da se svakako slažemo sa ovom izjavom jer nakon ovog treninga svi barmeni su izgledali življe, umorni ali zadovoljni. Isto tako moramo reći da barmenima nije lako uskladiti zdrav način života sa poslom, te smo se iz tog razloga odlučili da upravo i ovom segmentu posvetimo pažnju i damo polaznicima edukacije priliku da se upoznaju sa kvalificiranim osobama čiji je fokus rada upravo način postizanja ravnoteže između modernog života i zdravlja.

Svi koji su ikada radili kao konobar ili barmen znaju da iza opisa ovog posla stoji i sljedeće:

  • Alkohol, za početak. Svako toliko netko će s vama htjeti nazdraviti i teško je izbjeći alkoholna pića ako se nalazite u sferi ugostiteljstva.
  • Duge smjene. Da, možda službeno traju 8 sati, ali isto tako znamo da je situacija da najčešće dolazite i sat vremena prije kako bi sve pripremili, a odlazite i nekoliko sati kasnije jer ne napuštate kolege kada je gužva. Da ne spominjemo i određene obaveze na kraju smjene kao što su nadopunjavanje frižidera za sljedeću smjenu, slaganje ambalaže i sl.
  • Dugo stajanje na nogama. Nikako nije jedna od najudobnijih stvari na svijetu. Stajati po 8-9 sati i osjetiti koliko ste umorni tek kada završite sa smjenom. Ovdje je česti problem i krivo držanje gdje dolazi do bolova u leđima.
  • Teške tacne, prenašanje punih gajbi i mijenjanje pivske bačve. Ovo su tri fizički najzahtjevnija dijela smjene. U određenim lokalima i podizanje i spuštanje tendi na navijanje koje se motaju na dobar stari način – šipkom. Na žalost, svjesni smo da u većini slučajeva ove obaveze ne zaobilaze ni ljepši spol. Ovi zadaci su zapravo dio rutine kada jednom krenete sa poslom konobarenja i jednostavno ih tako  radite. Jedan od najčešćih problema koji se pojavljuje kod ovih fizički teških poslova je taj da se neispravno podižu teši predmeti i dolazi do povrede leđa, vjerujte nam, svjedočili smo nemalom broju takvih situacija. Teške tacne sa početka priče, vrlo jednostavno, želja da si uštedite korake može dovesti do povrede ruke i ramena, isto vrijedi i za nošenje prekrcanih gajbi pića.
  • Obroci i prehrana… Jedna od onih stvari koje vas kao konobara često zaobilaze. Jedete najčešće kad stignete i šta stignete, što zapravo uključuje neredovite obroke i još k tome često loše kvalitete. Razumljivo je, ali i nezaobilazno, konobari i ugostitelji najčešće jedu nešto što je brzo gotovo i u hodu, i upravo zato smo se odlučili obratiti Dorijanu Šanku, treneru i budućem nutricionistu koji je odmah predložio i grupni trening našim polaznicima te im ponudio da mu se obrate sa svim pitanjima koja ih muče vezano za zdravlje i fizičku spremu.

2016_12_02-Fitness_centar_zagrad-001

Dorijan je odlučio održati trening Crossfitnessa. Za one kojima termin nije poznat rekao je sljedeće:

“Cross bi mogli opisati kao program treniranja koji kombinira kondicijski trening sa vježbama snage. Cross predstavlja jedan oblik funkcionalnog treninga jer se koristi vlastito tijelo u kombinaciji sa različitim rekvizitima poput šipke, girje, boxeva i vijače. Program je namijenjen i prilagođen svima, bez obzira na dob, spol i prethodno iskustvo u vježbanju. Svi su dobrodošli, jedino što trebate ponijeti sa sobom je voda, ručnik i dobra volja. Za sve ostalo ću se pobrinuti ja.”

Ovo je zvučalo kao nešto idealno gdje bi se svi polaznici Škole barmena mogli pronaći, i bili smo u pravu. Svi su odradili vježbe, izvrsno je da se radi kružni trening gdje se ne opterećuje samo jedna skupina mišića već cijelo tijelo radi podjednako tako da upale nisu bile jako jake. Druga stvar koja nam se svidjela je ta da su se polaznici zabavili i dokazali sami sebi da mogu raditi vježbe za koje možda na početku nisu imali previše entuzijazma. Nije bilo forsiranja, Dorijan je išao od jednog do drugog barmena i ukazao im na greške koje rade kako se slučajno ne bi ozlijedili. Onima koji su se bolje snašli, pokazao je malo drugačije načine izvođenja iste vježbe kako bi ih motivirao.

Fitness_Centar_Zagrad_2016-0026

Fitness_Centar_Zagrad_2016-0016

Fitness_Centar_Zagrad_2016-0037

P.S. Sve slike možete pogledati u našoj galeriji 😉

 

Umorni i zadovoljni, barmeni su nakon sat vremena u teretani još odskakutali do našeg Flair prostora. Iako su oni morali nastaviti svoje treninge, mi smo odlučili malo “pronjuškati” što sve u ponudi ima Fitness Centar Zagrad. Već pri ulasku nas je oborio s nogu s atmosferom i izgledom. Prostor je stvarno lijep i ugodan, i motivirajući, a svi koji su nas tamo dočekali su bili izrazito pristupačni i željni da nam pomognu sa bilo čime što nas muči, pa smo iskoristili priliku 😉

Prvo smo odlučili baciti oko na fitness prostor. Dorijan Šanko ponudio se nakon treninga sa barmenima da nas upozna sa najmodernijim spravama. Prvo što nam je zapelo za oko je niz traka za trčanje koje su nas očarale. A nas nije lako očarati. Traka ima ekran gdje možete gledati filmove, spotove, slušat glazbu, napuniti mobitel i još uz sve to ima ispuh svježeg zraka koji namjestite da vam pirka u lice. Zaljubili smo se prvi put u spravu za vježbanje.

Što smo dalje išli, upoznali smo se sa više sprava, neke možda izvorno nismo ni prepoznali, ali tu je Dorijan da sve objasni i nama i onima koji se odluče navratiti u prostor. Teretana je, priznajemo, vrhunski uređena, ali pošto smo mi više zainteresirani za grupne treninge, zanimalo nas je što se nudi.

“Nudimo nekoliko grupnih treninga, možete izabrati što vam je draže. Tu je Kettlebell trening gdje se samo uz pomoć girja različitih težina postižu izvrsni rezultati, istovremeno radite na kondiciji i na snazi, a i prilično je zabavno. Onda imamo pilates, mislim da ne moram objašnjavati posebno što te vježbe uključuju. Možete upisati i grupno bicikliranje, popularno poznato pod nazivom Cycling, tu je još i program Body Workout koji je namijenjen samo ljepšem spolu 😉 I naravno, Crossfitness koji ste danas i odradili…”

Dok je Dorijan pričao o programima, za oko nam je zapela čudna sprava koja se nalazi na samom ulasku u dvoranu. Naravno da nismo odoljeli a da ne saznamo što je to…

“Ovo je vaga za analizu tijela, mislim da smo trenutno jedini koji nudimo tu uslugu u sklopu Fitness centra. Radi tako da vam skenira čitavo tijelo i prema podacima koje izbaci vam ja lakše savjetujem kojim vježbama da se bavite i na koji način da probate prilagoditi prehranu. Svakako je korisna, i dobra stvar je da nakon 2 mjeseca vježbe i promjena koje unesete u svoj život, ponovno skenirate tijelo i vidite koliko ste napredovali.”

2016_12_02-Fitness_centar_zagrad-003

Morali smo se raspitati i o cijenama jer smo nekako imali osjećaj da jedan Fitness centar na ovakvoj poziciji, sa ovoliko usluga i vrhunskim spravama isto tako ima i visoke cijene, no ugodno smo se iznenadili, osim što su cijene sasvim normalne, za neke treninge dobivate popuste ako upisujete redovno, svako toliko možete iskoristiti i akcije koje Fitness Centar Zagrad redovito objavljuje na svojoj službenoj Facebook stranici.

Zahvaljujemo se Dorijanu Šanku na gostoprimstvu i svakako ćemo mu se pridružiti na još pokojem Cross treningu.