Najnovije

Priče iza imena poznatih koktela

Imena luda nalaze se svuda :)

Ovo su samo neke od priča i legendi koje kruže u svijetu koktela, naravno da postoji i par drugačijih verzija ali nama su se ove učinile posebno interesantne.

Neki kokteli imaju prilično zanimljiva imena, ali priče koje se nalaze iza njih su možda još i bolje. Kao što svi znate, niti jedna dobra priča nije započela sa salatom već sa alkoholom.

Harvey Wallbanger

Jedan od najpoznatijih koktela danas svoje ime duguje surferu. Harvey je bio šampion tog sporta i teško je podnosio poraz, tako je nakon jednog važnog natjecanja u kojem je izgubio, odlučio svoju tugu utopiti u alkoholu. Krenuo je sa klasičnom Juice – vodkom (Screwdriver) te je zaključio kako je to za njega, velikog šampiona, preslabo piće. Ogledao se po šanku i pokazao na najveću bocu koju je mogao vidjeti te rekao konobaru da mu u juice-vodku nadoda još i to. “To” je bio Galliano, biljni liker. Na kraju svog tugovanja nad čašom, Harvey se ustao….ili barem pokušao i glavom pogodio direkt u zid. Tako je i dobio nadimak “Wallbanger”, a u čast njegovoj gluposti je i koktelu dano isto ime.

Screwdriver

Da razjasnimo i kako je juce vodka dobila ovaj nadimak. Krajem 1950ih, radnici na naftnim platformama u Perzijskom zaljevu radili su puno i često prekovremeno. Kada bi došlo vrijeme za opuštanje, i zabavu, smješali bi si piće ili dva. Izvori kažu da su piće skrivali u limenkama a miješali su ga odvijačima/kacavidom/šarafcigerom.

Negroni

Ovo je piće uglađenog, aristokratskog porijekla. Pomalo elegantno, misteriozno, i svakako povijesno. Ime je dobilo prema Grofu Camillu Negroniju, koji je, za vrijeme posijete Caffe Casoniju u Fiorenci jedne večeri davne 1919.-te, zamolio konobara da mu malo “pojača” njegov Americano (crveni Vermouth i Campari) sa džinom. I tako se rodilo novo popularno piće.

Monkey Gland

Ako ništa, ovo ime samo po sebi plijeni pažnju. Piće je nastalo kao pojačivač muškosti, a mješavinu džina, Pernod (ili Benedictine), soka od naranče i grenadine osmislišljen je u Harry’s New York baru u Parizu oko 1920te, a ime je dobio prema naslovu iz novina – o Rusu koji je bio opsjednut eksperimentiranjima na primatima.

 

Ovo su samo neke od priča i legendi koje kruže u svijetu koktela, naravno da postoji i par drugačijih verzija ali nama su se ove učinile posebno interesantne. Ako vas zanima više legenda, više receptura, više svega, rezervirajte svoje mjesto u Školi barmena koja započinje već 16.11.2015.