Najnovije

Zbog smrtonosnog koktela lokal kažnjen sa £100,000

Wine bar je kažnjen sa £100,000 nakon što je djevojka popil koktel sa tekućim dušikom i tako zadobila ozljede zbog kojih joj je odstranjen dio želuca.

Gaby Scanlon iz Heyshama naručila je Nitro-Jagermeister na slavlju svog 18. rođendana 2012. Žestic od svega £3.95 dovela je Gaby korak do smrti. U blnici je provela tri tjedna i završila je na operaciji gdje joj je jednjak spojen direktno na tanko crijevo.

Čitavi članak o samom slučaju možete pročitati ovdje.

Dim iz nosa

Njezini roditelji na sud su izjavili kako joj je ta kobna noć 4. listopada 2012. zauvijek promijenila život. Sada pati od epizoda agonijskih bolova, mora izbjegavati neku hranu i više ne uživa u jelu.

Gaby je na sudu opisala što se dogodilo: “Okrenula sam se prema barmenu i upitala ga mogu li popiti to piće. Rekao je da smijem. Iz nosa i iz usta mi je počeo izlaziti dim. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Stomak mi se raširio.”

Oscar’s Wine bar na kraju je priznao svoju krivnju u tome da nije izvršio svoju dužnost da osigura sigurnost osobe u lokalu, priznajući pritom da nisu uspjeli osigurati da piće bude sigurno za konzumciju.

Nije iznesena niti jedna procijena rizika po pitanju ispijanja ovog pića. Direktor Andrew Dunn izjavio je da se ne osjeća krivim za propuste tvrtke. Tužitelj mu je ponudio nagodbu da se neće pojaviti niti jedan dokaz vezan direktno za njegovo ime ukoliko plati troškove suda prije izricanja kazne.

Glsnogovornik Gradskog vijeća Lancaster je izjavio: “Uzeli smo u obzir da nije u interesu javnosti da se kazneno goni g. Dunn, isto tako smo u obzir uzeli mišljenje obitelji Scanlon”.

Sigurnost je zabrinjavajuća

Tekući dušik je sastavni dio Nitro-Jagermeistera jer je on taj koji stvara oblak dima u čaši. Iako samo piće, niti njegovi sastojci nisu ilegalni, potrebno je sačekati da tekući dušik u potpunosti ishlapi prije nego što samo piće postane sigurno za konzumaciju. Na sudu se iznjela i činjenica da je u ponudi bara bilo nekoliko koktela koji se pripravljaju na sličan način a u ponudu su uvedeni nakon što je g. Dunn slična pića vidio u Berkeley Hotelu u Londonu. Kako je i sam izjavio: “Ta pića bila su mi privlačna i intrigiran sam dramatičnim efektom koji postižu svojim izgledom.”

Gospodin Peter Lord koji je inspektor za zdravlje i sigurnost u posluživanju rekao je da je posjetio dotični Wine bar u svibnju 2012. i da ga je zabrinulo što se poslužuju takva pića jer izrada istih zahtjeva edukaciju i visoko znanje. Poslao im je pismo sa uputma za uporabu tekućeg dušika u pićima, ali nikada nije dobio nikakav odgovor.

Odvjetnik vlasnika ovog obiteljskog objekta izjavio je da je obitelj ponižena i šokirana te da su uputili svoje iskrene isprike gospođici Scanlon i njezinoj obitelji zbog “pogrešaka i pogrešnih procijena koje su donesene u poslovanju.”

Još je nadodao: “Tvrtka i obitelj iskreno žale zbog svega što se dogodilo. I niti u jedno trenutku nisu bili svjesni potencijalne štete koja bi se mogla dogoditi posluživanjem ovakvih pića. Razlog natanka ove nesreće je bilo upravo olakoto shvaćanje ozbiljnosti ovog načina rada od strane tvrtke.”

 

 

Izvor: BBC