Najnovije

Put oko svijeta: Novi Zeland

Novi Zeland. Otok poznat po zelenim brežuljcima i netaknutoj prirodi i po Gospodaru prstenova. Odlučili smo istražiti malo više zanimljivosti o ovom otoku i pogledati malo što se kod njih pije. Prvo par zanimljivih sitnica koje možda niste znali o ovoj državi.

2015_02_09-Put_oko_svijeta-Novi_Zeland-004

1.       U epizodi Star Trek: First Contact, kada je u kadru prizor Zemlje iz svemira vidljiva je Australija i Papua Nova Gvineja ali Novog Zelanda nema.

2.       Najduži naziv nekog mjesta na svijetu je Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu, brdo u Hawkes Bayu.

3.       Niti jedan dio Novog Zelanda nije udaljen od mora više od 128 km.

4.       5% populacije Novog Zelanda čine ljudi, sve ostalo životinje

5.       Zemlja je sa najmanje korupcije

6.       Tamo nema zmija

7.       Blue Lake jezero koje se nalazi u Nelson Lakes nacionalnom parku ima najčišću vodu na svijetu.

8.       Novi Zeland je dom najmanje vrste dupina na svijetu

9.       Prvi komercijalni bungee jumping organiziran je upravo na Novom Zelandu

10.   Na Novom Zelandu ima više vrsta pingvina nego ijedna druga država

11.   1893. Novi zeland je bio prva država koja je ženama dala pravo glasa

12.   Snimanje Gospodara prstenova doprinijelo je ekonomiji ove zemlje oko 200 mil. Dolara, a i pivo koje su pili u filmu je Novozelandsko pivo „Sobering Thought“

13.   U Dunedinu postoji sat koji je proizveden 1864 i radi bez obzira što nikada nije popravljan niti navijan

14.   Kiwi voće je prvotno bilo nazvano Kineski ogrozd

15.   Novi Zeland je jedna od svega 3 zemlje na svijetu koja ima dvije himne – God Save the Queen i God Defend New Zealand

16.   Na Veliki petak, Veliku subotu, Uskrs i Božić zabranjene su reklame na televiziji

17.   Novi Zeland ima više Škotskih gajdaških bendova nego bilo koja druga država.

18.   NZ ima 4 mil stanovnika i 30 mil ovaca.

 

L&P

2015_02_09-Put_oko_svijeta-Novi_Zeland-005

via: backpckerguide.nz

Čim smo započeli potragu za najpopularnijim pićima iskočilo je jedno piće koje se toliko ističe da mu je čak i slogan „Svjetski poznat u Novom Zelandu“. Radi se o Lemon & Paeroa, kasnije popularno prozvan L&P. To je slatko piće koje se tradicionalno radi kombiniranjem soka od limuna sa gaziranom mineralnom vodom iz grada Paeroa. Danas ga proizvodi multinacionalna kompanija Coca – Cola.

L&P se van Novog Zelanda može naći u specijaliziranim trgovinama, Gourment Burger Kitchen lancu restorana u UK-u, te od nedavno u Coles supermarketima u Australiji.

 

42Below Vodka

2015_02_09-Put_oko_svijeta-Novi_Zeland-001

Cijela priča započela je sa gospodinom Geoff Rossom dok je sjedio u avionu i čitao časopis. U časopisu se nalazila reklama za neku vodku od negdje koja je tvrdila da dolazi iz čiste zemlje. Geoff je pomislio kako je to glupost s obzirom da je zemlja iz koje je on, Novi Zeland, 100 puta čišća od zemlje navedene u reklami. I tako je Geoff odlučio proizvoditi vodku na Novom Zelandu jer je bio preglup da shvati da je to gotovo nemoguće.

Geoff izgradi minidestileriju. Geoff proizvede nešto vodke. Geoff počne prodavati vodku frendovima koji su imali barove u njegovom susjedstvu.

Geoff daje otkaz na stalnom poslu kako bi proizvodio vodku. Redizajnira bocu jer izgleda jadno i napravi brdo oglasa koji vrijeđaju određene vrlo slavne ljude i kao takav postaje prepoznat a glas o vodki počinje se širiti poput virusa. Vodka se počne izvrsno prodavati pa je Geoff odluči prijaviti na sva međunarodna natjecanja i procijene čisto radi zezancije. Vodka je pobijedila na svim natjecanjima.

Geoff upoznaje ekipu koja je puna love i otkupljuju pola njegovog proizvoda i plasira ga na tržišta van Novog Zelanda. 42BELOW kreće offshore.

Premium vodka poznatog imena tuži vodku 42BELOW. 42BELOW dobiva suđenje. Žena koja je vlasnica premium vodke poznatog imena zaljubi se u svog odvjetnika. Danas imaju troje djece. Amerika je poludjela za 42BELOW, provlačila se po NY Timesu, L.A. zvijezde zavole 42BELOW, klubovi zavole 42BELOW, veliki poznati producent kupuje dionice. 42BELOW se prijavljuje na sva natjecanja, 42BELOW osvaja sve nagrade. Bacardi pita Geoffa da im proda 42BELOW. Geoff pristaje. Bacardi kupuje 42BELOW. Geoff kupuje brod.

 

Pivo

2015_02_09-Put_oko_svijeta-Novi_Zeland-003

via: newworld.co.nz

I zadnje piće o kojem ćemo pisati kada je riječ o Novom Zelandu je pivo. Ako kažemo da su Novozelanđani pivska nacija, podcjenjujemo ih. Do nedavno je pivska scena Novog Zelanda bila borba dvije velike pivovare – Lion i DB ali u zadnjih 10 godina došlo je do procvata malih pivovara diljem zemlje. Možete proputovati sa jednog kraja na drugi i ne popiti isto pivo dva puta. Nabrojati ćemo imena samo nekoliko pivovara: Epic Beer iz Aucklnda; Macs iz Wellingtona; Founders Organic iz Nelsona; Dux de Lux iz Christchurcha i Queenstowna; Monteith’s iz Graymoutha, Twisted Hop, Speight’s, Emerson’s, Wanka Beerworks itd. Može se napraviti jako lijepa pivska tura u Wellingtonu koja je postala standardni dio turističke ponude.

63% od svog alkohola na policama zauzima upravo pivo. Novozelanđani popiju oko 67.7 litara piva po glavi stanovnika u godinu dana što ih svrstava na 27. mjesto u svijetu. Većina piva koje se proizvode su lageri sa 4 – 5% alkohola.

Iako Lion i DB kontroliraju oko 90% tržišta piva, ima preko 100 craft pivovara i mikropivovara koje osim lagera proizvode i ale piva.