Najnovije

Put oko svijeta – Benin

Ovaj tjedan vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o Beninu i opis 3 najpopularnija pića koja se tamo konzumiraju.

Benin, nekada bolje poznat kao Kraljevstvo Dohomey, nalazi se u zapadnoj Africi. Ova je zemlja kulturno i povjesno izrazito bogata. Povijest nam kaže da je Benin svakako vidio podosta prolivene krvi ali isto tako i uspon ka uspjehu i brojna postignuća.

 

Donosimo vam nekoliko činjenica o Beninu koje možda niste znali:

1.       Službeni jezici u Beninu su Francuski, Fon I Yoruba

2.       Samostalnost od Francuske dobio je 1. Kolovoza 1960.

3.       Zastava je Benina prvi put je službeno podignuta na njihov dan nezavisnosti kako bi zamijenila Francusku zastavu

4.       Valuta kojom se koriste je CFA Franc

5.       Glavni grad Benina je poznat pod 3 imena: Porto Novo, Adjatche I Hogbonou

6.       Benin je republika

7.       Najpopularniji nacionalni sport je nogomet.

8.       Boje zastave su zelena, crvena I žuta. Zelena simbolizira nadu I preporod, crvena hrabrost predaka, a žuta bogatstvo zemlje.

9.       Najveći grad Benina je Cotonou

10.    Benin ima tropsku klimu sa vlažnim I vrućim vremenom kroz cijelu godinu

I zadnja i nama najbitnija zanimljivost je ta da se najpopularnija pića Benina proizvode od palmi. Tu su najpoznatiji Palmino vino, Sodabi (destilirano palmino vino) i Tchoukoutou ili Shakparo (tradicionalno proizvedeno pivo).

 

Palmino vino sakuplja se direktno iz srušenih palmi. Ova mliječna bijela tekućina je slatka i pikantna i najbolja kada se konzumira rashlađena. Čaša košta oko 100 CFA.

2015_09_01-Put_oko_svijeta-Benin-001

via: wikipedia

Sodabi je destilirano palmino vino ilitiga moonshine. Ovo piće je prepoznato kao nacionalno piće iako njegova kvaliteta i snaga često jako variraju. Cijena se kreće od 600 – 1200 CFA po litri.

2015_09_01-Put_oko_svijeta-Benin-002

via: www.tambour-original.com

Tchoukoutou, bolje poznat kao shakparo, je tradicionalno spravljeno pivo. Žene iz sela koriste sorghum (kinesku šećernu trsku), drugu po redu najbitniju žitaricu u Africi kako bi proizvele ovo pivo. Piće je smeđe boje i mutnjikavo, zemljastog okusa, blago kiselo. Tchoukoutou se prodaje u marketima diljem zemlje, ali posebice na sjeveru zemlje. Može se pronaći u plastičnim prozirnim bocama koje na čepu imaju rupicu kako bi plinovi koji nastaju uslijed fermentacije koja nastupa nakon punjenja u boce.

2015_09_01-Put_oko_svijeta-Benin-003