Najnovije

Bili smo na Craft Beer festivalu u Medulinu

Subotu 05.09.2015. održao se festival obrtničkog piva u Medulinu i mi smo ga imali priliku posjetiti. Posebnu pozornost nam je privukla ponuda koja je obuhvatila i pivsku degustaciju koju je vodio Zvonimir Pelko, osnivač i direktor Mas Plenum d.o.o. – firme specijalizirane za uvoz posebnih piva. Osim što se bavi uvozom specijalnih piva, Zvonimir Pelko je i certifcirani pivski sommelier sa prestižne Doemens Genussakademie.

Pivska scena u Hrvatskoj počela se razvijati i pojavljuje se više i više craft pivovara diljem zemlje što dovodi i do većeg izbora kvalitetnih piva. Ljubitelji piva imali u priliku degustirati čak 50 vrsta točenih craft piva te 200 craft piva u bocama. Više od 20 izlagača iz čak 6 zemalja nas je upoznalo sa svojim proizvodima.

Za zabavni dio programa Craft beer festivala zaduženi su bili The blondes i Gustafi tako da je atmosfera svakako bila rasplesana i vesela, usprkos kiši koja nikako nije uspjela ohladiti društvo koje se skupilo.

U 18 sati skupilo se 10ak znatiželjnika na predavanju i degustaciji piva i mi smo se našli među njima. Kroz edukaciju se govorilo o vrstama i glavnim podjelama te malo o povijesti piva. Plan je bio degustirati i usporediti 6 vrsta piva kako bi uvidjeli razlike u okusu, retrookusu te naravno sastavu i boji. Krenuli smo sa Zinne Bir – the Brussels people’s ale te je usporedili sa Pale ale pivom Sierra Nevada a onda je edukaciju prekinula kiša unatoč naporima da se zadržimo, odlučeno je da se odgađa dok se vrijeme ne popravi.

 

2015_07_09-Festival-craft-piva-medulin-001

Iako nam nije bilo drago da je edukacija prekinuta, iako privremeno, odlučili smo vrijeme iskoristiti za degustacije piva craft pivovara i razgovor sa njihovim vlasnicima i izlagačima. Svima je jedna stvar zajednička, svi vole pivo i žele napraviti pivo sa što boljim okusom. Zato su organizatori ovog festivala odlučili napraviti pravo malo demokratsko glasanje, svaki posjetitelj dobio je letak na kojem je mogao obilježiti koje pivo je prema njegovom mišljenju najbolje.

Pobjedničkim pivom festivala službeno je proglašeno Zmajsko porter pivo. Čestitke na pobjedi među žestokom konkurencijom!

2015_07_09-Festival-craft-piva-medulin-004

Posjetitelji su mogli kušati piva sljedećih pivovara:

Hrvatske: Nova runda, Hold’em Brewery, Varionica, Pivo Bošnjak, Visibaba Pivo, Križevačko Pivo, ABA 5th Element, Air Craft Brewery, Bujska pivovara

Slovenije: Pivovarna MALI GRAD, Pivovarna Pelicon, Varissh, Maister Brewery, Brew Revolt Brewery

Mađarske: Reketye Sörfőzde – Brewery

Srbije: Kabinet Brewery

2015_07_09-Festival-craft-piva-medulin-002

Nako što smo degustirali što se nudilo i oduševili se ponudom, vrijeme se malo poboljšalo pa se edkacija nastavila, iako dok se cijela postava skupila, kiša je ponovno lagano počela rositi, nakon dvije degustacije i priče o IPA i APA te razlikama između ovih stilova bili smo primorani snaći se, pa se složna družina željna znanja skupila ispod obližnjeg drva i nastavila sa degustacijama i edukacijom. Izrazito simpatično drušvo sa velikim znanjem nije dalo da malo kiše pokvari doživljaj.

Ostala piva koja su se degustirala bila su:

1. De la Senne Zinnebir – Belgian Pale Ale, 6,0% alk.
2. Sierra Nevada Pale Ale – American Pale Ale, 5,6% alk.
3. Marston’s Old Empire – English IPA, 5,7% alk.
4. Founders Centennial IPA – American IPA, 7,2% alk.
5. Chouffe Houblon – Belgian Double IPA Tripel, 9,0% alk.
6. Black Diamond Rampage – American Double/Imperial IPA, 9,0% alk.

 

2015_07_09-Festival-craft-piva-medulin

Festival piva u Medulinu svakako je jedno pozitivno događanje i kvalitetna promocija pivske kulture. Kako i sami organizatori kažu – priča ne završava ovdje i nadaju se da će se ovaj festival pretvoriti u višegodišnju tradiciju.