Najnovije

Otkaz – jer se ne smije dovoljno…

U Christchurchu na Novom Zelandu konobarica koja je dobila otkaz nakon 90 dana probnog roka iz razloga je se “nije dovoljno smijala” dobila je sudski spor i naknadu veću od 10.000$.

Kako bi je natjerali da se smije pred gostima (od kojih su je neki smatrali tužnom i bezvoljnom) njezina šefica je osmislio “šifru” koju bi joj doviknuo kako bi je podsjetio da se nasmije.

Sud je naredio da se konobarici isplati naknada od 11.250 $ i više od 3.600 $ za neplaćeni godišnji. Highly je sa poslom u pizzeriji započela u listopadu 2013. godine kada je imala 19 godina. U zadnjem mjesecu njezinog probnog roka od 90 dana, njezina šefica Jeanette Francis je inzistirala da konobarica popravi svoj odnos prema gostima.

Gđa. Francis osmislila “šifru” – miley – kojom je konstantno podsjećala Highley da se smješka. Sud je procijenio da je Higley bila “veoma uzrujana i napeta jer je osoblje pizzerije počelo zloupotrebljavati šifru čak i kada nije bilo potrebno”. Highley je bila povrijeđena i često plakala jer je bila razočarana sama sa sobom misleći da se ne trudi dovoljno. U siječnju 2014. godine Gđa Francis joj je dala naslutiti da se “ne smije dovoljno i da bi joj posao mogao biti ugrožen time”.

Vlasnica je također tvrdila da su se gosti žalili na Highley opisujući je kao tužnu, bez osobnosti, očajnu i kao nekoga tko mrzi svoj posao. Nakon svega toga, Highley je odradila čitav probni rok ali je dan kasnije dobila otkaz.

Iako je na sudu izrečeno da možda Highley nije zadovoljila kriterije ovog poslodavca, ali je bila “zaskočena” sa time svega 4 dana prije kraja probnog roka što joj nije dalo dovoljno vremena da poradi na sebi i na svom odnosu prema gostima.

Izvor: nzherald.co.nz