Najnovije

Crveno ili bijelo vino? – Plavo!

Vjerojatno ste pri svakom naručivanju vina u restoranu prvo dobili pitanje – crno ili bijelo? (eventualno rosé).  U Španjolskoj će sada to pitanje glasiti crno, bijelo ili plavo? Da, plavo.

Gik – prvo plavo vino na svijetu. Grupa mladih Španjolaca bez iskustva u vinarstvu namjerila se na to da razvije svoje vino, i to ni više ni manje nego plave boje. Nakon dvije godine istraživanja u suradnji sa University of the Basque Country i odjela za istraživanje hrane.

Završni proizvod je kombinacija tradicionalnih receptura i kemijskih procesa.

Grozdovi crnog i bijelog grožđa sa sjevero-zapada Španjolske se koriste kao baza Gik-a. Nakon toga mješavina prolazi kroz proces apigmentacije koji tekućini daje vibrantno plavu boju. Konačno, okus vina se umekšava dodavanjem zaslađivača prije zatvaranja boce.

Što je točno inspiriralo nekoga da proizvede vino intenzivno plave boje? Za kreatore Gik-a, plava boja predstavlja “movement, innovation, fluidity, change and infinity” (kretanje, fluidnost, promijenu i vječnost”). Tvrtka cilja na mlađe potrošače kršeći tradicionalna pravila o proizvodnji vina.

Preporučuje se da se konzumira sa bilo kakvom hranom i u bilo kojem trenutku dana. Jedino pravilo na kojem proizvođači inzistiraju je da ga se konzumira rashlađeno.

U španjolskoj se trenutno ovo vino može naručiti online ili kupiti u specijaliziranim trgovinama. Ukoliko želite naručiti vino van Španjolske, može se dogovoriti sa proizvođačima putem maila da jedna stigne i u vaše ruke.

5555aa8186b24s245928slika: blog.uvinum.com

via Liquer.com