Najnovije

Idemo u Trst na kavu? :)

Taj čudesan napitak čije je blagotvorno djelovanje poznato od davnina, iz egzotičnih su zemalja putevi povijesti doveli i do Trsta. Nekad popularan zbog shoppinga, danas je postao pravo malo gastro središte u kojem je glavna atrakcija ispijanje kave na špici.

Kako i ne bi, kada je u Trstu danas središte jedne od najpoznatije talijanske kuće kave – Illycaffe, gurmanske kave koja diljem svijeta nosi stijeg talijanske izvrsnosti.

Kava je u Trstu simbol kulture od sredine 18. stoljeća kada se otvara jako puno gradskih kavana koje postaju stvarni orijentir kulture i umjetnosti. Do kraja 19. stoljeća, Hermann Hausbrandt pokreće prvu pržionicu kave u Trstu, a ubrzo mu se pridružuje i Francesco Illy – utemeljitelj popularne Illy kave.

Iako je diljem Italije popularno ispijanje kave s nogu, u Trstu je situacija malo drugačija. Je li to zbog blizine Hrvatske i Slovenije, gdje je poznato da narod voli sjesti i chillati prilikom ispijanja kave, ili je razlog nešto sasvim treće – nije bitno. Bitno je jedno, a to je da kada se pije kava u Trstu – vrijeme staje!

Kava u Trstu ima čak i svoj posebni jezik. Kada naručujete kavu, ne naručujete espresso već nero. Također, ne naručujete cappuccino, već capo in tazza grande, dok oni koji žele bezkofeinsku kavu naruče – deca.

Kava je vrlo korisna za tijelo, ali ako se konzumira u količinama ne većim od dvije šalice dnevno. Vrsta kave iz biljne porodice Rubiaceae poznata je po svom okusu, malo gorke i kisele arome koja će vas dobro razbuditi ujutro, uzgaja se u južnoj Arabiji, ali je porijeklom iz istočne Afrike.

A sada da vam damo još par dodatnih razloga za ispijanje ovog napitka, bilo to u Trstu ili vašem omiljenom kafiću ili pak u udobnosti svog doma.
Stablo kave prekriveno je tamnozelenim lišćem, a zrna kave rastu uzduž grane i treba im gotovo godina dana da sazriju. Kada su zrna zrela, beru se, obrađuju, suše i peku do željenog okusa. Unatoč svim mitovima koji kruže o kavi, to je zdravo piće s puno hranjivih tvari, isadrži snažne antioksidanse, koji uz dobru prehranu i vježbanje svakako mogu poboljšati vaše zdravlje.

Konzumiranje kave:

• Povećava razinu energije u tijelu, jer sadrži visoku razinu kofeina
• Smanjuje rizik od dijabetesa tipa dva
• Pomaže kod mršavljenja
• Smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti, posebice u žena
• Štiti od Alzheimerove bolesti
• Sprječava demenciju
• Štiti od ciroze jetre
• Smanjuje rizik od moždanog udara
• Sprječava nastanak žućnih kamenaca
• Smanjuje rizik od različitih vrsta raka, kao što su rak jetre, debelog crijeva, dojke i rektuma
• Sprječava depresiju
• Kava sa, ili bez kofeina, sadrži niz hranjivih tvari i minerala, kao što su kalij, magnezij, pantotenska kiselina.

Pretjerivanje može pogoršati simptome nekih bolesti, kao tjeskobe, pa morate paziti da je konzumirate u umjerenim količinama. Ne dvije litre, nego dvije šalice dnevno, OK?

 

A ako vas zanima kava, volite ju piti i želite naučiti više o njoj, podsjećamo vas da se na vrijeme predbilježite za tečaj za bariste u našoj organizaciji kako bi si osigurali mjesto i postali najdraži konobar 🙂

A sada, svi na kavu 🙂

 

via Punkufer