Najnovije

Tečaj barista ponovno zaživio u Udruzi

3

Za sve ljubitelje kave i kofeina donosimo dobre vijesti. Tečaj za bariste nakon male pauze ponovno zaživljava u Udruzi konobara i barmena Hrvatske. Već 18.02.2015. započinje početni tečaj za bariste, a napredni slijedi 23.02.2015. kako bi svi koji su položili početni mogli nastaviti sa naprednim.

Da vas podsjetimo kako točno izgledaju tečajevi i što se točno nauči na njima.

Tečaj za bariste – početni

Trajanje: 4 dana (cca 14 sati)

Prvi dan je podijeljen na teorijski i praktični dio. Polaznike se upoznaje s osnovama kave, njenom poviješću, kulturom ispijanja, njenim dugim putem od mjesta berbe do krajnjeg odredišta – caffe bara, tehnikama spravljanja savršenog espressa te opremom svakog profesionalnog bariste.
U praktičnom dijelu prolazi se trening spravljanja savršenog espressa i pripremaju se učenici za drugi dan tečaja.

Drugi dan započinjemo s degustacijom. Bitno je učenike što prije osvijestiti s kakvim se kavama trenutno susreću i što piju, a što je zapravo skriveno u šalici vrhunskog espressa. Degustira se svježe pržena mješavina različitih arabica kao i mješavina arabica i robuste – kava koja se poslužuje u gotovo svim lokalima diljem Hrvatske. Sva zapažanja se upisuju u tablicu, od okusa i mirisa do vizualnog dojma.
Drugom degustacijom dijelimo espresso na tri dijela i otkrivamo što određena faza daje espressu (degustira se samo čista arabica).

Praktični dio: ponavljaju se tehnike izrade espressa uz podešavanje mlinca do postizanja savršene meljave. Nakon toga učenici podešavaju mlinac na način da određenom meljavom utječu na vrijeme ekstrakcije.
Završavamo dan sa mlijekom. Kako dobiti savršenu kremu svaki put te kako tu istu kremu uliti u šalicu.

Treći dan ponavljamo spravljanje savršenog espressa, podesivši prethodno mlinac. Drugi dio prakse posvećen je cappuccinu i latte artu.
Zaključujemo tri dana prakse i teorije probnim ispitom na kojem učenik mora podesiti mlinac s određenim smjernicama, napraviti dva savršena espressa i dva savršena cappuccina.

Četvrti dan koji je i zadnji dan tečaja na kojem polaznici pokazuju svoje znanje i vještine. Piše se pismeni ispit od 20ak pitanja, a nakon toga moraju pokazati svoje sposobnosti i novo stečeno znanje izradom 4 napitka (2 espressa, 2 cappuccina) te podešavanjem mlinca.
Svi polaznici tečaja po završetku ispita dobivaju diplomu koja je priznanje da su prisustvovali gore navedenom tečaju.

Napredni tečaj održava se 4 dana kao i početni a sadržaj seminara se nastavlja na početni. Radi se sa različitim sortama kave, degustira ih se te se uči kako ih pravilno pripremiti i prezentirati.
Nakon što se svladaju vrste kave, radi se sa mlincem, bolje se upoznaje sa klasičnim i on-demand mlincem. Osim što se mora savladati kava, napredni tečaj uključuje i lekcije o mlijeku kao sastavnom dijelu napitaka koji se rade s kavom. Radi se svježim i trajnim mlijekom i uči o njihovim razlikama te prednostima i nedostacima.
Nakon što se svlada mlinac i kava i vrste kave te sve o mlijeku, kreće se na latte art. Najbolji način za zadiviti sve buduće poslodavce i goste je vizualna dekoracija kave mikro pjenom.

Osigurajte si mjesto najdražeg konobara u lokalu, i zaplijenite pažnju svakog šefa i gosta. Tečaj za bariste prava je prilika da zasjate u ugostiteljstvu.

Više informacija na [email protected] ili na br. telefona 051/320-633