Najnovije

Za savršen ponedjeljak – Irish Coffee

Smatramo da je ovo vjerojatno najpoznatiji napitak svih vremena, naime, tko još nije čuo za Irish coffee??

Irci su imali odličan plan kada su pomiješali pravi Irski viski sa vrućom crnom kavom. Ovo je jedan od najdražih koktela naručivan diljem Irske po svim pubovima, a njegova popularnost počela je graničiti čak i sa Guinnessom.

Irish coffee je izmislio i stvorio Irski chef Joe Sheridan davne 1942., u objektu Foynes aerodroma blizu Limericka u Irskoj. Priča kaže da se let vratio nazad na aerodrom jedne večeri nakon neuspjelog pokušaja da u olujnoj zimskoj noći dođe do New Yorka. Sheridonje tada vodio novi restoran u zračnoj luci i prvu rundu Irish coffee-ja je smiješao za potresene putnike, a ime napitka, pa do njega je došlo nekako ovako.

„Hej kompa“ – rekao je jedan iznenađeni Američki putnik, „Jeli ovo Brazilska kava?“ „Ne, ovo je Irska kava“ odgovorio je Joe.

Irish coffee je postigao ogroman uspijeh i veliku popularnost te iste večeri postao piće aerodroma. 1952. putopisac Stanton Delaplane donio je recept u SAD i time privukao pažnju barmena u Buena Vista Hotelu u San Franciscu – Jacka Koepplera. Kako god je Koeppler probao napraviti piće vrhnje mu je konstantno tonulo pa je odlučio posjetiti mjesto nastanka pića i upoznati njegovog stvoritelja. Priča kaže da je na kraju ponudio posao Joeu Sheridanu u Buena Vista Cafeu gdje se i dan danas može popiti izvrstan Irish coffee.

Vrckavi Irac ovako je objasnio izradu Irish coffee-a:

Vrhnje – Bogato kao Irski naglasak

Kava – Snažna poput prijateljske ruke

Šećer – Sladak kao Irski jezik

Whiskey – uglađen kao Irski humor

Osim činjenice da je za izradu najbolje koristiti najkvalitetniji Irski viski, korištenje svježeg tučenog vrhnja pretvorit će vaš Irish Coffee u nešto spektakularno.

Sastojci koji su vam potrebni da bi mogli uživati u ovom izvrsnom piću su:

1,2 dl jake vruće kave

3 cl Irskog viskija

2 žličice smeđeg šećera

3 cl lagano tučenog masnog vrhnja

Za pripremu vam treba otprilike 5 min. Sve što morate napraviti je prvo staviti šećer a potom kavu u toplu Irsku čau za kavu (preporučljivo), ali može biti i obična veća šalica ili bilo koja druga čaša samo da je otporna na toplinu. Miješajte dok ne rastopi šećer, zatim dodajte viski i još malo promješajte. Na vrh polako stavite vrhenje, nemojte miješati, probajte piti napitak kroz vrhnje, obećajemo da će vam se sviditi J

Nadamo se da će vam jedan dobar Irish Coffee popraviti ponedjeljak. Lijep pozdrav od ekipe BARMEN.HR