Najnovije

Intervju sa Sergejom Dedićem

Sergej je nakon što je završio školu barmena u sklopu Udruge konobara i barmena Hrvatske, završio privatni tečaj u suradnji sa ovlaštenim SCAE trenerom Domagojem Trusićem te postao profesionalni barista. Svoje znanje je nadogradio dodatnim međunarodno priznatim tečajevima u Londonu početkom 2014. Godine. Svoje znanje odlučio je podjeliti sa svima koji to žele te je, osim što je mentor, ujedino i pokretač škole barista koja je svima dostupna u sklopu Udruge konobara i barmena Hrvatske.

Danas je Sergej za nas odvojio malo vremena, a mi smo to iskoristili kako bi ga bolje upoznali i predstavili Vama:

Kada si shvatio da je zanimanje barista nešto što bi mogao raditi?

Po završetku škole barmena, htio sam se usavršavati i u kavi pa igrom slučaja upoznajem g. Orošija koji me uveo u svijet kave.

Sudjeluješ li na natjecanjima? Kojima?

Za sad sam izašao na jedno natjecanje (nije baš da ih je bilo nešto pretjerano), na državno prvenstvo barista na kojem sam završio četvrti. Pročulo se da bi možda sljedeće godine moglo biti organizirano prvenstvo – ako bude natjecat ću se.

Zašto bi preporučio ljudima da upišu baš tečaj koji ti vodiš?

Iz razloga što je tečaj intenzivnog i individualnog karaktera. Maksimalan broj ljudi na tečaju je 4, što znači da se svakom polazniku tečaja mogu posvetiti maksimalno. Učim buduće bariste kako biti profesionalan u radu s kavom i za aparatom, da njihov rad izgleda atraktivno i jednostavno, učim ih kako iz kave izvući maksimum s obizrom na uvjete koji se postavljaju u današnjem ugostiteljstvu, polaznici po završetku tečaja imaju drugačiji pristup kavi, ne doživljavaju je više kao izlizku za tračanje već kao proizvod u kojem se uživa. Ukratko, sa završenim tečajem postajete profesionalni barista i uvedeni ste na pravi put u svijetu kave.

Reci nam, koliko kavica dnevno popiješ?

Usudio bih se reći da pijem kavu u rijetkim trenucima.

Koliko dugo se već baviš poslom predavača u školi barista?

5 godina.

Kome bi preporučio da upiše taj tečaj?

Svima onima koji žele napredovati u pogledu ugostiteljstva, konkretno kave.

Čime su ljudi najzadovoljniji kad polože tečaj?

Svime.

Jesi li imao neugodnih iskustva sa kojim polaznikom/polaznicom?

Ne.

Kakvu kavu piješ inače? Što preferiraš?

Espresso.

Možeš li nam u par crtica reći koji ti je najdraži dio posla?

Nema ljepšega nego dobiti novu sortu i dovesti je do savršenstva, a nakon toga ponuditi je gostima i gledati njihove reakcije dok uživaju u ispijanju te iste kave.

I za kraj jedno sipatično pitanje… sa toplim mlijekom ili hladnim? 😉

Ako pijem s mlijekom onda s hladnim naravno J. Šalim se, s toplim.

Za sve vas koji ste zainteresirani za školu barista, o programu možete pročitati ovdje, i prijaviti se 🙂