Najnovije

Zloupotreba alkohola – na savjest barmena?

The preporuka dolazi od strane Alcohol Action Irska koja je otkrila da je više od 1.000 ljudi u zemlji umrlo od uzroka vezanih uz alkohol u posljednjih 12 mjeseci.
Online program Odgovorno posluživanje alkohola, osmišljen od strane industrijskog trening konzultant Alcohol.ie, sadrži grafički video, sniman u The Odeon Bar u Dublinu i pokazuje “dobre” i “loše” barmene pri ophođenju pijanih, nestašnih i malodobnih kupaca.
Cilj programa je osposobiti barsko osoblje o odgovarajućim intervencijskim tehnikama i kako uočiti probleme s alkoholom i pijane kupce.
Jedna scena prikazuje pijanog gosta kako izjuruje iz bara i zapinje preko barske stolice prije psovanja  barmenice, dok drugi pokazuje “creepy” barmena koji se cereka prema skupini žena radi nerede, umjesto da intervenira.
Konačna scena, međutim, pokazuje “prijeteće” barmene antagoniziraju skupinu maloljetnih posjetitelja koji nemaju dokaz o starosti uz ismijavanje, kao što su “trči doma mamici i tatici” prije nego što tinejdžeri krenu uzvraćati  agresivno.
Barsko osoblje nema obvezu  licenciranja za  služenje  alkohola, ali se mogu suočiti s građanskim i kaznenim  progonima za kršenje zakona zbog posluživanja pića maloljetnicima ili nekom tko je već pijan.
U 2008. godini, potrošač je umro od akutnog trovanja alkoholom nakon noći teškog opijanja i dva hotelska bar radnika u Tipperary-u optuženi su za ubojstvo, no oslobođeni  je nakon suđenja u 2011. godini.
James Murphy, predavač menadžmenta bara i pića u Dublin Institute of Technology (DIT), izjavio je video je malo “previše”, ali je dodao kako je program obuke i njegova poruka bila “korak u pravom smjeru”.
“Trening je malo pogodak i malo promašaj”, objasnio je on. “Osobno, volio bih vidjeti pojedinačne dozvole za barmena.”
Izvor: thespiritsbusiness.com