Najnovije

Nusproizvodi whiskeya moguće gorivo za budućnost?

Škotska tvrtka Celtic Renewables Ltd istražuje mogućnost korištenja otpada koji nastaje proizvodnjom viskija kao nove generacije biogoriva.
Za pripremu viskija potrebna su tri sastojka: voda, kvasac i žitarice, no samo se deset posto upotrijebljenih tvari zadrži u alkoholnom piću jer se preostalih 90 posto pretvori u otpad tijekom procesa destilacije. Otpad završava u moru ili se pretvara u stočnu hranu.
Celtic Renewables Ltd nastoji iskoristiti te nusproizvode te ih pretvoriti u biobutanol, biogorivo nove generacije koje se može iskoristiti umjesto fosilnih goriva. Taj bi proces trebao utjecati na smanjenje emisije ugljičnog dioksida, kao i na smanjenu potrošnju nafte te zajamčiti dovoljnu količinu goriva za ruralna područja u kojima cvate industrija proizvodnje whiskeyja, kažu iz uprave tvrtke.
Stručnjaci iz tvrtke Celtic Renewables poboljšali su staru industrijsku tehniku fermentacije, a prednost biobutanola je ta da se može miješati s gorivom te držati u spremnicima na benzinskim postajama.
Godišnje se nakon destilacije proizvede 1.600 milijuna litara otpada. Kapacitet sadašnjih postrojenja tvrtke Celtic Renewables zasad je premalen da bi se sav otpad preradio u biogorivo, no vlasnici vjeruju da je riječ o gorivu budućnosti.
Izvor: index.hr