Najnovije

Kreirali savršenu čašu za pivo?

 
Neznamo ako imamo pivopije u ovoj školi barmena, ali ukoliko imamo, sigurni smo da ćemo čuti komentare. A njušimo i neke zahtjeve za testiranje!
 
Prave pivopije dobiju blaži infarkt kad im se pivo natoči u plastičnu čašu. Ona za gemišt je barem staklena, ali je mala i tanka. Krigla od litre ima predebele stijenke i prevelik otvor, pa kvaliteta, ako je ima, ishlapi u trenu. Najlakše se pak ugostiteljima odlučiti na klasičnu pintu, koja jest dobra za klasične stilove, ali IPA(Indian Pale Ale) i stout su ipak korak više. Ako su kvalitetni, naravno… U tome su smjeru krenuli dizajneri iz Spiegelaua (u vlasništvu Georga Riedela) i putem pokušaja i pogrešaka, stvarajući na desetke različitih čaša koje su dali na testiranje najvećim svjetskim pivarima – došli do pobjedničkih čaša.
 
Čaša za IPA-u je tanka i ultrafina i ultraposebna i kao da poručuje: I u pivu se može i treba uživati kao i u vinima. I pivopije (naravno, ne masovne već upravo one iz globalnog craft pokreta koji eruptira) imaju pravo na najfinije čaše i njihovo pivo ima pravo na najfiniju čašu. Spiegelau je jedan od dva najvažnija i najuglednija proizvođača čaša na svijetu, još od početaka, davne 1521. godine. 
 
Ono što iznenađuje i oduševljava kod čaše za IPA-u je temperatura koju drži donji deblji dio čaše, anatomija gornjeg dijela, prekrasan dizajn, i ono najrevolucionarnije – prelijevanje piva iz gornjeg u donji dio čaše kod svakog gutljaja, Stepeničasto. Stalno. Pivski perpetuum mobile! A što se tiče drugog kontakta s pivom, nakon promatranja boje i pjene, puno ćete duže osjetiti mirise koje pruža vaše kvalitetno pivo.Više info o temi možete pronaći na: punkufer.dnevnik.hr