Najnovije

Otvorena E-konzultacija s građanima o kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020

Danas je otvorena E-konzultacija s građanima o Konceptu kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Koncept obuhvaća četiri temeljne odrednice: rad, manjine, voda, luka koje predstavljaju vrijednosti duboko utkane u povijesni identitet Rijeke i u kojima se istovremeno zrcale i temelji Europske unije: multikulturalnost, raznolikost, tolerantnost, otvorenost za dijalog i suradnju.

Kandidiranje grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture dugoročni je i javni projekt koji podrazumijeva javne rasprave i uključivanje svih kulturnih djelatnika, ali i svih zainteresiranih građana, u proces kandidiranja. Upravo zato o prijedlogu Koncepta otvara se e-konzultacija, a bit će provedena i javna rasprava, oboje s ciljem produbljivanja ključne četiri teme samog Koncepta, odnosno dopunjavanja postojećih riječkih priča pod četiri glavne odrednice.

U tom smislu, u samoj E-konzultaciji građani su pozvani da odgovore na neka od ovih motivacijskih pitanja:

• Što sve unutar odrednice rada smatrate specifičnom riječkom vrijednošću? Kako zamišljate pojam rada u perspektivi budućnosti?
• Koje još manjine osim nacionalnih prepoznajete kao dio riječkog identiteta? Od kojih manjinskih skupina ili inicijativa očekujete najveću intelektualnu snagu?
• Koja sve područja društvenog života povezujete uz vodu kao odrednicu riječkog identiteta? Kako se korištenje vode riječkog područja može vezati uz razvoj ekološke, energetske i etičke svijesti stanovnika Rijeke?
• Što sve može simbolizirati luka u kontekstu kulture i kulturne razmjene? Koje su specifične riječke teme uplovile u Rijeku, a danas mogu biti izvezene iz nje i odaslane u Europu? Što biste voljeli da iz korpusa europske kulture uplovi u Rijeku?
• Koje ili kakve projekte biste vi osobno preložili ili realizirali u okviru navedene četiri ključne okosnice koncepta kandidature? Na koji način biste se vi osobno uključili u te projekte?

U trenutku kada se Rijeka i službeno kandidirala za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, kultura je poprimila svoje najšire značenje i prestala biti nešto što se događa u institucijama i na pozornicama. Već u samoj pripremi za kandidaturu za EPK kultura postaje pun, dinamičan, angažiran život najšire zajednice, dakle svih građana Rijeke i šire gradske okolice. Ona uključuje sva područja života, čak i ona koja bi tradicionalno stajala posve izvan zastarjelog shvaćanja kulture.

Stoga, u kontekstu razmišljanja i diskutiranja o četiri temeljne odrednice riječke kandidature u obzir dolazi široki pojam riječke svakodnevice, rad i volontiranje, ekologija i održiv razvoj, povezivanje i prožimanje mnogih područja života, suradnički modeli, poduzetništvo, znanost pa čak i sport za koji mnogi misle da ne može biti dio kulture.

E-konzultacija ostaje otvorena do 18. srpnja 2014. Nakon tog datuma konzultacija se zatvara, a pristigle prijedloge i komentare razmotrit će članovi tima za izradu koncepta kandidature Rijeke za EPK kao i predstavnici gradskog Odjela za kulturu te će ih potom uključiti u finalni tekst koncepta kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture koji će biti objavljen početkom rujna.

Izvor: teklic.hr