Najnovije

Top 5 neotkrivenih otoka Hrvatske

1. Silba
Silba se nalazi zapadno od Zadra i naziva se još i “vratima Dalmacije”. Ovaj otok poznat je po tome što je njemu zabranjen pristup automobilima, te nećete teškovidjeti vozilo na četiri kotača (osim lokalnog traktora koji vozi stvari po otoku). Krase ga prekrasne plaže: šljunčane, pješčane, javne i osamljene. Ono što im je zajedničko jest to da se na svima njima kupači kupaju okruženi galebovima koji se bezbrižno odmaraju na grebenima u moru ili na obali.

2. Prvić
Nalazi se jugoistočno od Krka, od kojeg ga dijele Senjska vrata širine 800 m., a najbliži je glavnom kopnu pod sjevernim Velebitom kod rta Šilo (4 km), od kojega je odijeljen Velebitskim kanalom. 1972. otok je zaštićen kao specijalni botanički i ornitološki rezervat, a na njemu se gnijezde brojne vrste ptica, među kojima su bjeloglavi sup te suri orao.

3. Biševo
Otok Biševo jedan je od prirodno najljepših otoka Jadrana, poznat po svojoj Modroj špilji, Medvidinoj spilji, malom plavcu i pješčanim plažama. Površina mu iznosi oko 6 km2, a nalazi se 5 km jugozapadno od Komiže.

4. Iž
Okružuje ga deset otočića, a najveći među njima je Knežak. Predivan za boravak i posjet jedrilicom, Veli Iž ima sačuvanu staru jezgru, a u središtu mjesta je obnovljena crkva sv. Petra i Pavla. Etnografska zbirka Velog Iža čuva brojne primjerke autentčine iške keramike i alata tradicionalnog lončarskog zanata.

5. Koločep
Na cijelom otoku postoji oko 17 vrijednih spomenika kulture, uglavnom manjih crkvica i kapelica koje potječu iz razdoblja do 16. stoljeća. Tu je i hotel, a zanimljivo je da baš kao i Silba, Koločep ne dozvoljava pristup automobilima.

Izvor: punkufer.hr