Najnovije

Je li crno vino stvarno tako zdravo kao što se priča?

Posljednjih godina svi govore o zdravstvenim dobrobitima crnoga vina. No najnovije istraživanje pokazuje da su hvalospjevi plemenitim vinskim kapljicama ipak malo pretjerani. Naime, crno vino nije baš toliko dobro za zdravlje.

Tim znanstvenika proučavao je zdravlje oko 800 mještana iz talijanske regije Chianti. Cilj je bio otkriti kako crno vino utječe na njihovo zdravlje. Nisu pronašli dokaze da crno vino sprečava srčane bolesti, ni da produljuje životni vijek. Za definitivni odgovor bit će potrebno napraviti još nekoliko istraživanja.

Ova nova otkrića zasigurno neće razveseliti ljubitelje vina, ali ni ljubitelje čokolade. Unatoč tomu što se posljednjih godina za te dvije namirnice tvrdi da blagotvorno djeluju na ljudsko zdravlje, najnovija istraživanja ipak ne pronalaze povezanosti između zdravlja i vina i čokolade.

‘Svi smo čitali posljednjih godina da su crno vino i tamna čokolada dobri za naše zdravlje. Čitali smo da te namirnice sprečavaju upale, dobre su za srce, a mogu produljiti i život. Mi nismo pronašli niti jedan dokaz za takve tvrdnje’, istaknuo je profesor Richard Semba s Johns Hopkins University School of Medicine, jedan od voditelja istraživanja.

izvor: tportal.hr