Najnovije

Što vam nose dani u tjednu?

Ponedjeljak
Loš za:
-početak dijete. Trećina onih koji započnu s dijetom u ponedjeljak odustanu od nje do četvrtka, pokazuje anketa na Yahoou.
-jedenje ribe. Mnoge ribarnice ponedjeljkom nude ribu od petka.
-intenzivne emocije i napor. Stres nastao povratkom na posao nakon obilnog nedjeljnog uživanja u hrani i alkoholu rezultira 20 posto većom šansom da umrete zbog srčanog udara, pokazala je to studija objavljena u British Medical Journal.
Imajte na umu, čak pet puta više smrtnih slučajeva dogodi se ponedjeljkom, nego u ostalim danima u tjednu. Najčešći uzrok smrti ponedjeljkom je srčani udar.
Utorak
Dobar za:
-obavljanje važnih poslova. Studija objavljena od strane američkog Society of Industrial Psychology pokazuje da naša racionalna strana mozga dominira razmišljanjem početkom tjedna što je bolje za rutinske, svakodnevne poslove.
-osvježite svoj blog i Facebook profil – većina posjeta zabilježi se utorkom.
Loš za:
-seks. Britanska anketa pokazala je da se najmanji broj seksualnih odnosa bilježi utorkom.
Srijeda
Dobra za:
-prvi ljubavni sastanak. Više od četiri od 10 ispitanih smatra da je srijeda najbolji dan za prvi ljubavni sastanak, pokazala je to anketa sa 8.000 ispitanika na internet stranici za samce.
Razlog je očit – ako sastanak prođe dobro imate dan predaha za sastanak u petak, a ako je loš imate drugu šansu sa nekim novim već u petak.
– pitajte povišicu. U anketi sa 1.500 šefova pokazalo se da su najskloniji zahtjevima svojih zaposlenika u srijedu. Dva dana ranije prezaposleni su poslom koji ih čeka, a dva dana kasnije već razmišljaju o vikendu i lakše odbijaju zahtjeve.
Loša za:
-raspoloženje. Zaboravite neraspoloženje zbog ponedjeljka, američki matematičari Christopher Danforth i Peter Dodds, sa Sveučilišta u Vermontu analizirali su internet blogove i druge natpise u zadnjih četiri godine i zaključili da su ljudi najnesretniji srijedom. U ponedjeljak su još uvijek sretni, primijetili su, jer misle o proteklom vikendu. Međutim, do srijede su ga zaboravili i stopili se sa radnom sredinom.
-vožnju: Tvrtka Velo bila je zadužena za praćenje prometnih nesreća, te je do toga kako je srijeda loš dan za vožnju došla analizirajući 55 tisuća odšteta za osiguranje.
Četvrtak
Dobar za:
-seks. Seksualni hormoni imaju vrhunac u četvrtak. A najbolje je ako se obavi u četvrtak ujutro dok je razina testosterona kod muškaraca i estrogena kod žena pet puta viši.
Loš za:
-odlazak u bolnicu. Prime li vas u četvrtak vjerovatno će vas zadržati 24 sata duže nego one koje prime u nedjelju, pokazala je studija britanskog Institute for Public Policy Research.
roštilj. Sedmogodišnja studija pokazala je da četvrtkom najčešće pada kiša. Subotom pada najrjeđe.
Petak
Dobar za:
-odustajanje od pušenja. Počnete li u petak lakše ćete izdržati vikend jer tokom prvih dana imate najjaču volju.
-ostavite automobil bez nadzora. Osiguravajuća kompanija Axa poručuje da je petkom za 17 posto veći broj krađa automobila (Motocikli se kradu najčešće ponedjeljkom).
-najbolji dan za otpuštanje zaposlenika, jer tada otkaz ne dijeluje tako bolno koliko ostalim danima.
Loš za:
-važne financijske odluke. Petkom smo vjerovatnije iscrpljeniji i neispavaniji nego bilo koji drugi dan tjednu, a to bi moglo utjecati na naše odluke.
-petkom se događa i najviše potresa, te se je čak polovica najrazornijih ‘treskanja’ zbila u petak.
Subota
Dobra za:
-rađanje. Britanske statistike pokazuju da dijete rođeno u subotu ima najveće šanse da postane premijer i uspješan poslovni čovjek. Majke ipak preferiraju utorak i dane kad ima više doktora u bolnici pa je i porođaj sigurniji.
Loša za:
-noćnu vožnju. Najveći broj alkoholiziranih noću vozi upravo u subotu.
Nedjelja
Dobra za:
-najbolji dan za kupovinu. Tad je najbolji izbor u velikim trgovačkim centrima.
-dobar dan za komunikaciju. Ispitanici koji su sujedlovali u istraživanju rekli su kako e-mail pruke otvaraju češće nego drugim danima, u kojima su zauzeti poslom.
Loša za:
-kuhanje kompliciranog obroka. Pripremanje klasičnog pečenja stresnije je od odlaska zubaru. Ako je moguće – roštiljanje treba prepustiti osobi koja inače ne kuha tijekom tjedna, svi skupa trebaju pripremiti švedski stol ili piknik košare.
Izvor: she.hr