Najnovije

Najbolji sommelier Stefano Mužina iz Monte Mulinija

 

Drugo mjesto pripalo je Fabijanu Šantiću iz Maistrine konobe Kantinon, a treće Tomislavu Sokaču iz Istraturistovog hotela Melia Coral.

Zanimljivo je natjecanje, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, nastalo prema ideji njegovog istarskog regionalnog povjerenika Emila Perdeca, ove godine okupilo 20 kandidata iz velikih hotelskih kuća te privatnih hotela i restorana, koji su završili najmanje prvu razinu edukacije za sommeliere. Svi su natjecatelji najprije odmjerili snage u hotelu Nautica, u novigradskoj marini, gdje su u prvom četvrtfinalnom dijelu natjecanja pisali test s 40 pitanja o povijesti vinarstva, svojoj struci, svjetskim i hrvatskim vinima i žestokim pićima te opisali jedno crveno vino. Osmero najboljih je, zatim, u brtoniškom Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva trebalo “na slijepo” prepoznati po tri vina i žestoka pića, ispraviti vinsku kartu i proći dodatni mali test znanja.

Tako je izabrano troje finalista koji su pod budnim okom stručnog žirija i svih okupljenih pokazali svoje znanje i vještinu u simuliranim situacijama pred “gostima” u restoranu, među je kojima je glavni gost bio Tulio Fernetich, vlasnik hotela San Rocco u Brtonigli.

U zadanom su roku trebali preporučiti vina uz predloženi meni, pravilno dekantirati crno vino, otvoriti i natočiti pjenušac, rastakati magnum i ponovno prepoznati po tri vina i žestoka pića.

Ocjenjivali su ih iskusni sommelieri, pobjednici brojnih natjecanja i članovi SKH-a na čelu sa Sandijem Parisom uz kojeg su bili Karin Rupena Perdec, Dalibor, Ferenčak, Frenk Robert Petrović, Robert Radešić, Miša Poduje i njihov austrijski kolega Suvad Zlatić.

Uz uspješnost u obavljanju zadataka u obzir su uzeli i niz drugih detalja, od držanja do poznavanja stranih jezika. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Istarske županije, uz domaćinstvo brtoniške Turističke zajednice te podršku hotela San Rocco, restorana Primizia i Zenon iz Brtonigle i hotela Nautica iz Novigrada.

Izvor: glasistre.hr