Najnovije

Deset veličanstvenih čuda prirode kojima prijeti nestanak

preuzeto sa: index.hrPRIRODA nam je podarila predivna mjesta od kojih zastaje dah. Na žalost, brze klimatske promjene prijete nekima od najspektakularnijih prirodnih čuda. TIME je napravio listu veličanstvenih mjesta koja bi mogla uskoro mogla nestati.

Veliki koraljni greben

Najveći koraljni greben na svijetu prostire se na više od 344 tisuće kilometara kvadratnih i dugo je jedna od najvećih turističkih atrakcija Australije. Klimatske promjene godinama nagrizaju strukturu grebena. Zbog povećanja temperature oceana i povećanja onečišćenja, ovo čudo prirod moglo bi biti uništeno u sljedećih 100 godina.

Venecija

Talijanski grad jedan je od najromantičnijih gradova na svijetu zahvaljujući svojim kanalima. Oni su također jedan od razloga zašto gradu prijeti urušavanje. Venecija već dugo tone, a porast ozbiljnih poplava do kraja ovog stoljeća učinit će ju potpuno nepogodnom za stanovanje.

Mrtvo more

Drevno Mrtvo more mjesto je gdje se povijest spaja s zdravljem. U posljednjih 40 godina Mrtvo more smanjilo se za trećinu. Stručnjaci vjeruju kako bi moglo nestati u sljedećih 50 godina jer susjedne zemlje pretjerano crpe vodu iz rijeke Jordan, jedinog izvora vode za Mrtvo more.

Glacier

Veličanstveni nacionalni park Glacier u Montani nekada je imao 150 ledenjaka, a danas je spao na samo 25. Do 2030. godine nacionalni park mogao bi ostati bez svih ledenjaka što bi ozbiljno poremetilo eko-sustav.

Maldivi

Maldivi su najniža država na svijetu, u prosjeku se nalaze samo metar i pol iznad razine mora. Ako razina mora nastavi rasti ovom brzinom, predivna otočna zemlja mogla bi biti potopljena u sljedećih 100 godina. Rizik od potapljanja toliko je velik da je vlada kupila zemlju u drugim državama za ljude kojima prijeti ova opasnost.

Sejšeli

U ovom utjelovljenu tropskog raja nalazi se 115 otoka koji su dom luksuznim odmaralištima. Otoci su u opasnosti zbog erozije plaža i stručnjaci vjeruju kako će u razdoblju od 50 do 100 godina čitav arhipelag biti potopljen.

Alpe

Alpe su jedno od najpoznatijih skijaških regija na svijetu. Nalaze se na manjoj visini zbog čega su planine podložne klimatskim promjenama. Godišnje se izgubi tri posto ledenjačkog leda i predviđa se kako bi do 2050. godine Alpe mogle u potpunosti ostati bez ledenjaka.

Magdalen

Arhipelag u kanadskom zaljevu St. Lawrence omiljeno je turističko odredište. Teški vjetrovi redovito uništavaju arhipelag kojem više ne pomažu ni zidovi morskog leda. Zaštitni zidovi se tope velikom brzinom i u sljedećih 75 godina obale će postati otvorene za destruktivne oluje.

Aljaska

Tundra Aljaske jedno je od najznačajnijih i najprepoznatljivijih obilježja najsjevernije američke države. Klimatske promjene uzrokovale su topljenje permafrosta, a to je dovelo do uništavanja infrastrukture i dramatičnih promjena u eko-sustavu.

Athabasca

Najposjećeniji ledenjak u sjevernoj Americi dio je ledenog polja koje se proteže na 6 kilometara kvadratnih. Ledenjak se topi posljednjih 125 godina. Stručnjaci su zabrinuti jer se trenutno godišnje izgubi između jednog i tri metra ledenjaka.

Izvor: index.hr