Najnovije

Savršen grad u kojem bi svatko želio živjeti

marinaleda

Marinaleda je maleni grad u Andaluziji, na samom jugu Španjolske. Iako i sam zemljopisni položaj ovaj gradić stavlja na listu poželjnih destinacija za život, ono što ga doista čini posebnim jest činjenica da u ovom gradiću nema policije, kriminala, plaće iznose 1200 eura, dok stanarina iznosi svega 15 eura.

Na površini od 25 četvornih kilometara španjolski gradić Marinaleda broji oko 2.700 stanovnika, a svojim ustrojem zbog kojega se ovaj grad naziva ‘Mekom za socijaliste’ ili ‘komunističkom oazom u kapitalističkoj pustinji’ privlači brojne turiste, ali i Španjolce koji se žele ondje preseliti. Stanovnici Marinalede bez ustručavanja izražavaju svoja politička uvjerenja. U gradu nema blještavila reklama i oglasa, a zidove i ulice krase grafiti s porukama podrške i solidarnosti zemljama kao što su Kuba i Venezuela.

Ulice pak nose nazive slavnih boraca za radnička prava, a sve odluke u gradu donose se demokratskim putem na nedjeljnim sastancima. Dok ostatak Španjolske muku muči s nezaposlenošću, u Marinaledi ostvarena je gotovo puna zaposlenost. Prosječna mjesečna plaća za zaposlene iznosi 1200 eura mjesečno, a cijena stanarine iznosi svega 15 eura.

Svi stanovnici imaju pristup besplatnom internetu, a grad u kojem živi dvije tisuće stanovnika ima sjajne sportske sadržaje i njihovo korištenje stanovnicima je potpuno besplatno, osim bazena, za koji se plaća godišnja karta.

Jednom mjesečno u gradu se obilježava tzv. ‘crvena nedjelja’, kada netko na sastanku iznese ideju o tome kako bi grad mogao postati još bolji ili ljepši. Ako ideja bude prihvaćena, volonteri obave taj posao. Nekad se radi o čišćenju ulica ili popravcima na kućama. Grad ima i svoju televiziju i radiokanale, policija ne postoji, a nema ni kriminala.

Izvor: tportal.hr