Najnovije

Simpozij agronoma u Opatiji

18. veljače – U organizaciji zagrebačkog i osječkog Agronomskog fakulteta, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te drugih hrvatskih i međunarodnih organizacija i ustanova, u Opatiji je počeo s radom 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma. Na njemu sudjeluje oko 700 znanstvenika i stručnjaka s područja agronomije.
Skup je otvorio ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH Božidar Pankretić. Ocijenio je da je potreba preuređenja sustava poticaja jedan od najvećih izazova koji stoje pred hrvatskom poljoprivredom. Istaknuo je važnost institucionalnog bavljenja pitanjem ruralnog razvoja unutar novog ministarstva osnivanjem agencija za ruralni razvoj, instituta za selo te povećanjem proračunskih izdvajanja za tu namjenu.
Ministar je naglasio i važnost znanstvenog istraživanja u poljoprivredi, rekavši da je za to dvostruko povećana proračunska svota. U nastavku je glavna pregovaračica za poljoprivredu Hrvatske s EU Ružica Gelo govorila o sadašnjem stanju i perspektivama hrvatske poljoprivrede pred ulaskom u EU. Izrazila je zabrinutost zbog negativnog trenda vanjskotrgovinske bilance u poljoprivredi, koncentracije na samo tri izvozna proizvoda – šećer, tunu i cigarete, te zbog prevelikog udjela izvoza u BiH u odnosu na druge zemlje.
Cilj je skupa, koji traje do 21. veljače, upoznati agronome i širu javnost s rezultatima najnovijih znanstvenih istraživanja te s omogućavanjem boljeg prijenosa znanstvenih postignuća sa sveučilišta i znanstvenih ustanova na proizvođače.

Izvor: vijesti HRT