Najnovije

Pet Zdravo Marija za Coca-colu

Duhovni caffe Jedro po mnogo čemu se razlikuje od ostalih kafića – osim što je otvoren svega jedan sat tjedno, umjesto novcem tamo se plaća molitvama. Svako piće ima svoju cijenu.
Jedro od ostalih zagrebačkih kafića razlikuje radno vrijeme, otvoren je samo nedjeljom poslije podnevne mise od 13 do 14 sati, ali i način plaćanja.

Duhovni caffe Jedro, godinu i pol otvoren u svetištu Sveta Mati Slobode, u župi Duha Svetoga na Jarunu, po mnogo čemu je poseban.
Tu se može popiti piće koje se plaća molitvom, a svaki napitak ima svoju molitvu. U ponudi nema alkoholnih pića, a pušenje nije dopušteno, osim ljeti kada se otvori i terasa.
Najskuplje piće je Coca-Cola, koja ”košta” pet Zdravo Marija i Slava Ocu. Kava isto nije baš ”jeftina”, ona s mlijekom je tri Očenaša, a capuccino čak četiri.
Mladi, kojima je pala na pamet originalna zamisao o duhovnom kafiću, predlažu duže radno vrijeme jer raste interes ljudi ne samo iz tog, nego i drugih kvartova, pa bi tako Jedro moglo svoja vrata otvoriti i koji put tijekom tjedna.
Sve je počelo zbog želje za druženjem nakon podnevne mise, ali u crkvi, a ne u obližnjim kafićima. Inače, svetište vode salezijanci, kojima je poslanje rad s mladima.
Kafić ima 20-ak stolova, može primiti 60 do 80 ljudi. Goste poslužuje četiri do pet konobara, koji taj posao obavljaju volonterski, a sve financiraju župa i sponzori.
Kada je nešto besplatno, obično se ne cijeni, stoga su smislili originalni cjenik, ‘plaćanje’ u obliku molitava. Željeli su mladima omogućiti drukčiji oblik druženja od kavanskog, dodavajući da se runde ne zovu prečesto jer se za svaku moraju i moliti.

Izvor: Webcafe