Najnovije

Njemačke vlasti pokrenule istragu u sektoru proizvodnje čokolade

Dužnosnici njemačkog saveznog ureda za zaštitu tržišnog natjecanja i državnog odvjetništva pretražili su urede sedam proizvođača slatkiša, uključujući Kraft, Nestle, Mars i Ritter, zbog sumnje da su dogovarali cijene čokolade, objavili su u ponedjeljak mediji.
Još su neke kompanije dobile obavijest od ureda za zaštitu tržišnog natjecanja da su obuhvaćene širokom istragom u toj industriji, objavio je Financial Times Deutschland, citirajući glasnogovornika ureda. Pretresi su počeli prošlog četvrtka, a kompanije su primile odgovarajuće obavijesti dan kasnije, navodi se u izvješću.
Istragu su potaknule najave kompanija o povećanju cijena čokoladnih proizvoda u razmaku od nekoliko tjedana, navodi FTD. Cijene su porasle prosječno 10 do 12 posto, zbog, kako su navele kompanije, rasta cijena kakaa i lješnjaka, prenosi list.
Glasnogovornici Krafta, Marsa, Nestlea i Rittera potvrdili su upade dužnosnika saveznog ureda za zaštitu tržišnog natjecanja, istaknuvši da njihove kompanije surađuju s vlastima. Švicarski proizvođač čokolade Lindt Spruengli, kao i proizvođač Stollwerck, nisu uključeni u istragu, napominje FTD.

Izvor: Hina