Najnovije

HUH: u 2008. blago povećanje hotelskog prometa

Iz Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH), u čijem je članstvu većina velikih hrvatskih hotelskih kuća, u ovoj turističkoj godini prognoziraju blago povećanje fizičkog i financijskog prometa u odnosu na prošlu godinu, odnosno porast noćenja i prihoda.
Predsjednik HUH-a Anđelko Leko toj prognozi dodaje i očekivanja da se cijene hotelskog smještaja za ovu sezonu više neće mijenjati, odnosno poskupljivati, jer su već prije definirane i ugovori sklopljeni.
Ipak povećanje se cijena, kaže, može dogoditi kod vanpansionskih usluga, budući nove ulazne (više) cijene povećavaju troškove poslovanja hotelskih kuća, čime dovode u pitanje i održavanje njihove već krhke rentabilnosti. Ističe i da bi novi porasti cijena mogli utjecati i na raspodjelu godišnjih prihoda, odnosno može se dogoditi da će morati smanjiti troškove za budući razvoj. Pritom napominje da se to ne bi smjelo odraziti na smanjenje plaća zaposlenih u hotelijerstvu, jer su one definirane, kako kaže, društvenim dogovorom na državnoj razini u koji se ne može dirati. A prosječne plaće u turizmu su i inače među nižim u državi, ističe Leko.
Hotel-PicalPredsjednik Izvršnog odbora HUH-a Franco Palma naglašava da je ovogodišnji porast cijena hotelskog smještaja u Hrvatskoj od prosječnih 2 do 5 posto u odnosu na prošlu godinu u skladu s razinom kvalitete. Dodaje da većina hrvatskih hotela s obzirom na potražnju na tržištu i nema prostora za veće poraste cijena, a tko god se ponaša drugačije nije profesionalan ako prije nije uložio u novu kvalitetu. Vjeruje i da se ove godine neće ponoviti prošlogodišnja situacija kada su neki hrvatski hotelijeri na Jadranu nerealno i preko noći podigli cijene neprimjereno ponudi hotela i odredišta.
Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku najveći dio ili 54 posto od ukupnih 13,3 milijarde prošlogodišnjeg devetomjesečnog ugostiteljskog prometa ostvaren je u hotelima. Taj je promet iznosio 7,2 milijarde kuna, i bio je 10,2 posto viši nego u istim mjesecima 2006. Ostvaren je u 453 hotela, u kojima je bilo i najviše od ukupno zaposlenih u ugostiteljstvu, 37 posto ili njih 33.542.

Izvor: Hina