Najnovije

Zagreb – Grad iseljava Močvaru i Degenov klub Zagrepčana

Povjerenstvo za korištenje gradskih prostora nakon sedmomjesečne istrage predlaže deložaciju 28 udruga. Osim udruga koje će biti iseljene, njih osam, povećat će se naknade za korištenje prostora.

Popularna Močvara, propala politička stranka Hrvatski istinski preporod, Klub Zagrepčana, humanitarna udruga Štit i veslački klub Jarun samo su neke od 28 udruga i političkih stranaka čiju je deložaciju danas predložilo Povjerenstvo za kontrolu korištenja gradskih prostora. Uz njih, Povjerenstvo predvođeno specijalnim Bandićevim savjetnikom, Zdravkom Ćokićem, predložilo je da se za osam “udruga”, zbog sumnje da u gradskom prostoru ostvaruju visoki profit, poveća naknada za korištenje prostora.

Prema Čokićevim riječima, Povjerenstvo je u sedam mjeseci provelo 316 očevida za 274 prostora te je utvrdilo da 28 posto, odnosno da 52 udruge koriste prostor suprotno propisima, to jest da ih je iznajmila trgovačkim društvima ili ih jednostavno ne koristi. Tako će se ti prijedlozi sutra naći na sjednici Gradskog poglavarstva, a prema posljednjim informacijama iz Grada, svaka će se udruga pojedinačno obraditi, a posebna će se pozornost posvetiti Močvari i Radio Ciboni, s kojima će se, kaže Ćokić, pokušati postići kompromis. Danas kompletni prostor Jedinstva, koji sa zemljištem čini oko 18 tisuća četvornih metara, bespravno koristi Udruženje za razvoj kulture, trgovačko društvo Močvara, Savez za centar za nezavisnu kulturu i mlade, privremeni ilegalni centar za kulturu, a jedan prostor je bio iznajmljen Novoj TV za potrebe snimanja emisije. Iako smo Močvaru stavili na popis udruga koje treba iseliti, nadamo se da još ima vremena za postizanje dogovora – rekao je Ćokić. Kornel Šeper iz Močvare kaže, pak, da su zbog neinvestiranja od strane Grada u taj prostor, bili prisiljeni naći sponzora kako on ne bi propao. – Sav novac dobiven od privremenih komercijalnih aktivnosti smo uložili isključivo u gradsku imovinu, odnosno uređenje Jedinstva. Pozdravljam odluku Grada da konačno hoće riješiti pitanje Jedinstva i očekujem da će Grad, kako je i obećao, osnovati ustanovu “Centar za nezavisnu kulturu i mlade” koji će, između ostalog, upravljati i Jedinstvom – rekao je Kornel Šeper. Čokić je danas naveo da su u izvješću ponovili i probleme s udrugama, koje su već poznate javnosti, a koje se nisu odazvale na molbe Grada da propisno počnu koristiti prostore.

Izvor: Jutarnji list