Najnovije

Veliki pisci koje povezuje akohol

ZAGREB – Brojni su pisci 20. stoljeća (pogotovo američki) bili ovisni o alkoholu. I dok neki vjeruju da je alkohol doprinio njihovoj kreativnosti, drugi smatraju da su njime pokušavali rješiti životne probleme.

Evo nekoliko velikih pisaca kojima je, osim talenta, zajednička bila i sklonost alkoholu:

William Cuthbert Faulkner

William Cuthbert Faulkner (25. rujan 1897 – 6. srpnja 1962), američki novelist, scenarist i pjesnik. Cijenjen je kao jedan od najutjecajnijih pisaca 20. stoljeća. 1949. godine je nagrađen Nobelovom nagradom za književnost. Činjenice su potvrdile kako je Faulkner imao ozbiljnih problema s alkoholom. Kao što je i sam govorio, a tome je svjedočila i njegova obitelj, prijatelji i novinari, za vrijeme pisanja svojih djela nije pio. Nije vjerovao da alkohol daje poticaj njegovom stvaranju. Sada je uvaženo mišljenje kako je Faulkner koristio alkohol kao sredstvo za bijeg od svakodnevnih problema.

Henry Charles Bukowski

Henry Charles Bukowski (16. kolovoza 1920 – 9. ožujka 1994) je bio utjecajni američki pisac i novelist. Njegovo djetinjstvo obilježio je otac – tiranin koji ga je fizički i psihički zlostavljao. Kako bi potisnuo sjećanja na zlostavljanje, počeo je piti s 13 godina i time započeo svoju dugogodišnju vezu s alkoholom.

Francis Scott Key Fitzgerald

Francis Scott Key Fitzgerald (24. rujna 1896 – 21. prosinca 1940), američki pisac novela i kratkih priča. Fitzgerald je postao alkoholičar još kao student, a notorni pijanac postaje u 1920-ima za vrijeme posebno teškog opijanja koje je narušilo njegovo zdravlje. U noći 20. prosinca 1940. doživio je srčani udar i sljedećeg dana, dok je čekao liječnika, kolabirao je i umro. Imao je 44 godine.

James Augustine Aloysius Joyce

James Augustine Aloysius Joyce (2. veljače 1882. – 13. siječnja 1941), irski emigrantski pisac smatra se jednim od najutjecajnijih pisaca 20. stoljeća. Dugo je živio u Dublinu, a godine su mu prolazile u neprestanom tulumarenju. Njegova pijanstva povremeno su završala fizičkim obračunima u lokalnim pubovima.

Ernest Miller Hemingway

Ernest Miller Hemingway (21. srpnja 1899 – 2. srpnja 1961), američki novelist, pisac kratkih priča i novinar. U svojim 20-im godinama nadjenuo si je nadimak Papa. Tijekom 1920-ih godina, dok je bio dio zajednice imigranata ‘Izgubljene generacije’ u Parizu, piše u memoarima A Moveable Feast. Tijekom života, Hemingway je bio teški pijanac. Podlegao je alkoholizmu u poznijim godinama kada već patio od psihičkih problema. Nakon što je 1961. godine pušten iz umobolnice, gdje se liječio od teške depresije, sačmaricom je počinio samoubojstvo, u svojoj kući u Kerchumu.

Izvor: totalportal.hr