Najnovije

Mamurluk – ublažite ga pijenjem, ali vode!

Protiv mamurluka uzrokovane prekomjernim konzumiranjem alkohola, dakako, najbolja mjera je ona preventivna – apstinencija, odnosno umjerenost.
No kako se ta najsigurnija metoda često ne primjenjuje, nego se pomoć traži tek kad sustignu posljedice, valja imati na umu barem neke uvjete koji će situaciju olakšati. Osobito uoči najluđe, silvestarske noći.
Zašto boli glava
Znamo li da će pasti pokoja čašica više, želudac bi na to trebalo pripremiti i on nikako ne smije biti prazan. Obrok bogat mastima i proteinima obložit će stijenke želuca i usporiti njegovo pražnjenje. Dok se pije, valja jesti suhu i neutralnu hranu poput krekera i prepečenca, savjetuju na Plivinom portalu, jer takva hrana održava razinu šećera u krvi stalnom i daje osjećaj sitosti. Prije pijenja dobro je unijeti u organizam vitamine B kompleksa – B1, B2 i B6.

Ne smije se zanemariti ni dovoljna količina vode. Važno je imati na umu i to da različite vrste alkoholnih pića djeluju različitim intenzitetom. Tako pića koja sadrže veću količinu metanola uz etanol uzrokuju jaču mamurluk, a takva su konjak, viski i crno vino, za razliku od džina i votke koji ne sadrže metanol.

Oprezno treba i s pjenušavim pićima poput šampanjca ili, primjerice, rum-cole. Naravno, bitna je i količina popijenog, a nije loše naizmjence posegnuti i za bezalkoholnim pićima te piti sporije.Do not disturb

Ako pak niste vodili računa o svojoj mjeri i doveli se do bolne i krajnje neugodne glavobolje, riječ je o procesu bolnog stezanja krvnih žila oko mozga, objasnili su u karlovačkoj Hitnoj pomoći. Naime, tkiva koja su dehidrirala vuku tekućinu iz drugih izvora, iz krvi, pri čemu u krvnim žilama tlak pada i one se stežu, što dovodi do bolova.

– Tada treba nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite, dakle, juhica i izotonični napici – kažu u Hitnoj. Onesviještenog od alkohola stavljaju, kažu, u bočni položaj da bi se spriječilo moguće gušenje od povraćanja, provjerava mu se tlak – a on je obično snižen, te mu se daje infuzija od petpostotne glukoze, kako bi mozak dobio malo energije.
Dok su liječničke intervencije radikalniji slučajevi, većina “prekomjerno opijenih” zbog svojih tegoba pomoć potraži najprije u ljekarnama.

Traje 24 sata

– Postojali su preparati namijenjeni liječenju mamurluka, ali su povučeni s našeg tržišta jer nije dokazana njihova učinkovitost – kaže Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore. Ljekarnici navode da ljudima koji im dolaze po pomoć zbog pretjeranog konzumiranja alkohola daju multivitamine koji sadrže B kompleks i analgetike, primjerice, ketonal ili kafetin, i to u kapsulama, kako ne bi naškodilo želucu. Ne smije se u tim slučajevima uzimati paracetamol jer ne djeluje dobro na jetru.

– Nema čarolije, a mamurluk prolazi nakon otprilike 24 sata pa je vrijeme i odmor najbolji saveznik – preporučuju. Iako nije znanstveno dokazano, stoljećima se koristi i kofein.