Najnovije

Ivana Orlić izabrana za kraljicu karnevala

U zahuktaloj atmosferi Dvorane mladosti, Ivana Orlić iz karnevalske grupe POM-F-RI sinoć je izabrana za Kraljicu jubilarnog 25. Riječkog karnevala. Pored krunidbe Kraljice, pred mnogobrojnom publikom gradonačelnik Vojko Obersnel predao je ključeve grada Meštru Toniju, čime je u Rijeci i službeno započelo „peto godišnje doba”.
Izbor kraljice Karnevala već je tradicionalno uvodna priredba Riječkog karnevala, kad pučani i maškare biraju najšarmantniju predstavnicu ženskog spola, koja će u vrijeme karnevalskih svečanosti sudjelovati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala. Osim poznavanja karnevalske tradicije, kandidatkinje se moraju iskazati šarmom i duhovitošću, plesnim i glazbenim umijećem, a ljepota u ovom slučaju nije prednost… Za laskavi naslov Kraljice Riječkog karnevala borilo se deset kandidatkinja predstavnica karnevalskih grupa Primorsko-goranske županije, a osim Kraljice, izabrane su i pratilje, pa je prva pratilja postala Majda Jelovica iz karnevalske grupe Kumpanija z Halubja, a za drugu pratilju izabrana je Ivona Marinković, predstavnica grupe AEGEE Rijeka.

Za osvajanje Zlatnog plašta borile su se još Ana Gaćeša iz karnevalske grupe “Viva Ri” Rijeka, Lana Doračić iz grupe “Draške maškare”, Sanja Lojpur iz “Maškaranih medicinara”, Maja Jurišić iz “Trsačkih maškara”, Irena Štokan iz grupe “Flash dance”, Mihaela Kik iz Mesopusne kumpanije Grad Grobnik te Sandra Srdoč iz grupe “Zijat, sost, kantat i pit” Matulji. Nažalost, zbog bolesti nije nastupila Ida Surdić iz karnevalske udruge “Vežgani” iz Cresa. Kraljice su, osim nastupa sa svojim karnevalskim grupama, svoje vještine pokazale i u osmišljavanju čestitke Riječkom karnevalu na jubilarnoj obljetnici, u čiju čast su se sinoć na pozornici okupila i većina dosadašnjih kraljica.
Meštar Toni
Nagradu za najbolji scenski nastup, kojim su sve karnevalske skupine predstavljale svoje predstavnice, zaslužila je karnevalska skupina Draške maškare. Ocjenjivački sud, čiji posao nije bio nimalo lak, činili su Tatjana Sundać, Neno Daniel Kovačec, Marijana Širola, Marijana Kalčić, Davor Jurkotić, Irena Grdinić i Dražen Turina Šajeta.

Osim što su za publiku bile otvorene obje tribine Dvorane mladosti, ovogodišnji izbor za kraljicu karnevala donio je još nekoliko novosti – mnoštva video zidova, light show i vatromet u režiji Vjeke Alilovića – kao i dolazak karnevalskih skupina koje su prije 25 godina započele na Korzu tradiciju Riječkog karnevala, koji je postao jedan od najprepoznatljivijih manifestacija grada na Rječini.

Neposredno prije proglašenja nove kraljice Riječkog karnevala tisuće maškaranih ljudi željno očekuje primopredaju “gradskih ključeva”. Mjesto gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, koji je ključ morao pronaći u posebno pripremljenoj torti, privremeno je preuzeo Meštar Toni i na opće veselje maskiranog puka obznanio početak vladavine maškara.

LightPogledi žirija povremeno bi odlutali na prelijepu Nikolinu Pišek, koja je uzavreli program vodila s nezaobilaznim prijateljem karnevala Nenom Pavinčićem. Atmosferu je dodatno podizala grupa „Fun”, a posebno iznenađenje bilo je nastup Dražena Turine – Šajete. U čast novoizabrane kraljice uslijedio je maskenbal za sve posjetitelje u Dvorani mladosti.

Riječki karneval se nastavlja nizom zanimljivih programa kroz siječanj i veljaču, a svoju će kulminaciju dosegnuti velikom Međunarodnom karnevalskom povorkom na ulicama Rijeke u nedjelju, 3. veljače 2008. s početkom u 12 sati.

Izvor: Rijeka.hr