Najnovije

Za ili protiv 0,5 promila?

Nakon prvog odvoženog kruga po Mićevcu, jedini profesionalni vozač, četverostruki prvak Hrvatske Juraj Šebelj i političari Mladen Ružman, Ljubo Jurčić, Božidar Pankretić te Stjepan Fiolić nazdravili su čašom vina, a Franjo Arapović i Boris Orlović iz MUP-a ostali su dosljedni svojoj apstinenciji….
Evo, da malo i prigrizemo uz vino rekao je bivši SDP-ov premijerski kandidat Ljubo Jurčić i izvadio vrećicu čvaraka koje je napravio dan ranije. Bio je to uvod u središnji, najvažniji dio velikog Globusova testa o sigurnosti u prometu pod utjecajem alkohola, u kojem su sudionici, nakon vožnje s 0,0 promila u krvi trebali popiti po čašu-dvije vina i ponoviti vožnju na AMC poligonu u Mićevcu kraj Zagreba, specijalno opremljenom za ispitivanje svih važnih elemenata sigurne vožnje. Naime, u jeku stranačkog trgovanja za sastavljanje nove vlade, u kojem je opstanak odnosno ukidanje zakona o 0,0 promila jedan od najvažnijih valuta kojima HSS uvjetuje svoje pristupanje koaliciji. Globus je sa svrhom da se napokon utvrdi: je li vožnja “s dvije čaše vina u sebi”doista rizična, ili je riječ tek o još jednoj rigidnoj odredbi koja zagorčava život mnogima koji znaju razliku između umjerenog uživanja u alkoholu i teškog pijanstva.

Što sve utječe na rezultat

-Razgradnja alkohola
Koncentracija alkohola u krvi, između ostalog, ovisi o vrsti alkoholnog pića koje je konzumirano, zatim o vrsti hrane, ali i tjelesnoj masi te omjeru masnog i mišićnog tkiva, što znači da nakon čaše vina dvije osobe različite mase neće imati istu razinu alkohola.
Nakon što se alkohol apsorbira iz probavnog trakta, dolazi do njegove razgradnje i eliminacije. Pad koncentracije alkohola u krvi po satu iznosi u prosjeku 0,15 g, ali varira ovisno o vrsti pića i drugim čimbenicima. Alkohol-tester koristi se u optimalnim slučajevima 30-ak minuta nakon zadnjeg konzumiranja alkohola, budući da, ako se mjerenje obavlja neposredno nakon konzumiranja alkohola, zaostali alkohol u ustima može uzrokovati netočan rezultat mjerenja( tj”dreger”može pokazivati veću koncentraciju. Prije mjerenja poželjno je izbjegavati pušenje i jako zadimljene prostorije. Korištenje nekih vrsta lijekova, gume za žvakanje i slično može također uzrokovati netočno mjerenje. Koncentracija alkohola u krvi najveća je otprilike sat nakon konzumacije.

Velika Globusova akcija ispitivanja sigurnosti vožnje pod blagim utjecajem alkohola izvedena je na AMC poligonu za sigurnu vožnju u Mićevcu. Najprije su svi sudionici odvozili po krug na poligonu s 0,0 promila alkohola u krvi, na kojem su osim savladavanja zavoja po mokroj podlozi morali voziti i krivulje između čunjeva. Potom su popili čašu vina te ponovili isti postupak. Treću vožnju obavljali su nakon još jedne čaše vina, a sva vrijednost alkohola u krvi ispitivali su pripadnici Prometne policije s aparatom popularno poznatim kao “Dreger”.

Izvor: Globus