Najnovije

U siječnju počinje osposobljavanje vinara i vinogradara

BUZET – Buzetski vinogradari i vinari spremno će dočekati dolazak u Europsku uniju.

Već sredinom siječnja, Pučko otvoreno učilište Augustina Vivode iz Buzeta organizira u suradnji s Otvorenim učilištem iz Pule, a uz potporu Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Buzeta, stručno osposobljavanje za vinare i vinogradare. Profesija – vinar
nakon što sam primio obavijest da će svima koji se budu htjeli baviti proizvodnjom ili prodajom vina biti neophodan certifikat odnsono uvjerenje o osposobljenosti za te djelatnosti, obratio sam se ravnteljici Pučkog otvorenog učilišta u Buzetu, Mirjani Pavletić, kako bi se organiziralo stručno osposobljavanje za vinare i vinogradare s područja Buzeštine, kako ljudi ne bi morali putovati u druga mjesta – rekao je jedan od buzetskih proizvođača i prodavača vina, Miro Petohleb.

Upisnik vinograda
Osposobljavanje se sastoji od teoretskog i praktičnog djela u ukupnom trajanju od 120 sati konzultivne nastave.

Nakon položenog ispita polaznici dobivaju certifikat koji se upisuje u radnu knjižicu. Veliku financijsku pomoć polaznicima će pružiti Grad Buzet koji će, vinarima i vinogradarima upisanim u upisnik vinograda na buzetskom području sufinancirati troškove u iznosu pedeset posto, odnosno 1800 kuna. Program osposobljavanja će provoditi stručnjaci iz Instituta za vinarstvo, diplomirani inženjeri agronomije.

Izvor: Večernji list