Najnovije

Stranci sve više troše

Hrvatska je od stranih gostiju ove godine inkasirala najmanje 6,9, a možda i 7,1 milijardi eura. Nisu još poznati ukupni podaci o broju gostiju i noćenja, međutim izgledno je da se trendovi iz prvog dijela godine nisu promijenili ni tijekom druge polovine…
– Lani smo, prema Hrvatskoj narodnoj banci, od stranih turista imali priljev 6,3 milijarde eura. U prvih 6 mjeseci ove godine devizni je priljev bio čak osam do devet posto veći nego u istom razdoblju lani.
Najveći je dio sezone protekao dobro, bez potresa, rupa, velikih rušenja cijena jadranskih domaćina, dugih kiša i sličnih nepogoda.

Privatni smještaj, hoteli, kampovi….bilježili su rast prometa i nema razloga da se to ne osjeti financijski. U siječnju ćemo imati službene podatke, ali prema svemu, imamo razloga vjerovati da devizni priljev od turizma u 2007. iznosi oko sedam milijardi eura – kaže Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam.

Osim državne blagajne, zadovoljni su, vjeruje Mičić, i sami turistički domaćini. Iako u svakom segmentu turističke branše nazedovoljnika ima, na listopadskim je danima turizma ministar Božidar Kalmeta obećao mnoga rješenja, koja se već čeka dulje vrijeme.

Kako bilo, turistički su rezultati uvijek pod povećalom javnosti i vječno je pitanje nije li moglo bolje i više.
Valja stoga reći da se turistički rezultati Hrvatske u usporedbi o ostalim sredozemnim zemljama smatraju respektabilnima. Samo prije pet godina, recimo, Hrvatska je imala gotovo trideset posto manje turista nego sada.

Prihod od turizma, pak, u tom je razdoblju porastao čak 107 posto. Danas je na sredozemlju – na koje otpada više od trećine svih europskih putovanja – Hrvatska peta po rastu i broju stranih dolazaka. Otprilike je na tome mjestu i mjereno godišnjim rastom prihoda od turizma.

Izvor: večernji List