Najnovije

Gdje uoči Nove godine naći dobre kuhare i konobare

BUZET – Osim zarade, ugostiteljima novogodišnje slavlje donosi i muke jer moraju pronaći dovoljan broj osoblja.
Već je svima poznato da u Buzetu manjka konobara i kuhara tijekom cijele godine, a u prosincu, mjesecu sindikalnih zabava i novogodišnjeg slavlja, taj deficit postane još izraženiji.
– Za doček Nove godine potrebna mi je ekipa ljudi u koju vjerujem, a nju je jako teško složiti! Novogodišnji personal počinjem tražiti čak dva mjeseca prije Silvestrova – rekao je dugogodišnji buzetski ugostitelj koji je želio ostati anoniman. Udvostručena satnica koju nudi za doček, tvrdi, ne motivira ugostiteljsko osoblje da se odluče za rad te večeri.

– Smatram kako je primarni problem kod konobara i kuhara misao – svi se vesele i uživaju, a ja moram raditi. Velik postotak ljudi dođe raditi samo kako bi nešto zaradili, a kvaliteta njihova rada vrlo je diskutabilna – kaže buzetski ugostitelj. U buzetskom Zavodu za zapošljavanje kažu – kuhara i konobara nedostaje u cijeloj Hrvatskoj.

– Ugostitelji se traže periodično, Rijetki su oni koji se odlučuju za takvu vrstu posla. Čim se djevojka uda, prestane raditi u ugostiteljstvu. Deficit je najizraženiji u jeku turističke sezone i u blagdansko vrijeme – ističu u Zavodu za zapošljavanje. Za razliku od prošlih godina, ugostitelj Branko Golojka doček Nove godine neće organizirati, a zbog previsoke cijene muzike i problema s radnom snagom.

– Na grupi od 60 ljudi cijena glazbe se drastično osjeti. Bilo bi dobro kad bi muzika tu večer stajala triput više, ali činjenica je da cijena tu večer skoči i više od 10 puta. Također, osoblje treba platiti triput više nego što ga se plaća običnim danom – rekao je ugostitelj Branko.

Izvor: Večernji list