Najnovije

Uzdizati kulturu stola

Na 2. zagrebačkom međunarodnom festivaliu vina, “Vino.com 2007”, 7. i 8. prosinca u Hotelu The Regent Esplanade, sudjelovat će najbolji hrvatski i, posredstvom uvoznika, vinari Australije, Čilea, Južne Afrike, Italije, Francuske, Slovenije….Ivan Dropuljić, direktor festivala, rekao je jučer, na tiskovnoj konferenciji, da je lanjska priredba pobudila velik interes te da će ovogodišnja s više od 150 sudionika i vođenim degustacijama, pridonijeti “uzdizanje kulture vina”…..
“Prvi put se u Zagrebu, na jednom mjestu, okuplja snažna grupacija vinara i vinskih kuća. Festival vina jedinstvena je priredba, na kojoj Zagrepčani, ugostitelji, hotelijeri, sommelieri i trgovci, u izravnom kontaktu s proizvođačima i njihovim distributerima, mogu kušati i komentirati vino”, rekao je Dropuljić. Ulaz je slobodan, ali vino će se u svim dvoranama Hotela the Regent Esplanade kušati uz kupnju degustacijske čaše od 100 kuna.
Franjo Francem, predsjednik Društva enologa, rekao je da Hrvatska mora postati prepoznatljiva po vinu i enogastronomiji. ” Treba širiti glas o kakvoći naših vina, jasno moramo poručiti da je Hrvatska zemlja vina, a ne piva. Predstojeći festival je suvremeni pristup promociji vina, odgovor na svjetske trendove. Prošlo je vrijeme glamuroznih promocija i “velikih” vinskih sajmova”, napomenuo je Francem dodajući da vino nije samo prehrambeni, nego i proizvod kulture koji traži dostojnu prezentaciju.”Svijetu imamo što pokazati, a festival je doprinos kulturi stola i uživanja u vinu”, dodao je Francem. Osim vina, na festivalu će se kušati istarki pršut i tartufi, maslinovo ulje i robne marke sira Zagrebačke Županije. ” Odabrano je pravo mjesto, gdje će oni koji ga vole o vinu i mnogo naučiti. Bit će to dvodnevni vinski blagdan koji će posjetiteljima ponuditi i najbolja vina Zagrebačke županije”, rekao je Vlado Horina, član Županijskog poglavarstva i predsjednik TZ Zagrebačke županije. Uz Županiju, pokrovitelji priredbe su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb.

Izvor: Vjesnik