Najnovije

BUZET: Iznenadila crna vina

BUZET – Prvo ovogodišnje ocjenjivanje kvalitete mladih vina s područja Buzeta, Oprtlja, Motovuna i Grožnjana pokazalo je iznenađujuče dobru kvalitetu crnih vina, dok su bijela mlada vina ocijenjena prosječnima…

Bijelo više stradalo
– Bijelo grožđe pretrpjelo je veliku sušu i više je stradalo od crnog

Kod crnih vina situacija je drukčija jer ono dozrijeva kasnije, pa je kiša koja je pala potkraj kolovoza spasila situaciju – ističe vinar Franko Basaneže iz Pirelići pokraj Livada. Iako je kod svih vina šećer zadovoljavao, čini se da bijeloj kapljici nedostaju drugi parametri koji utječu na fermentaciju.

Aroma bijelih vina još se može popraviti jer, primjerice, malvazija, kasnije dozrijeva, posebice ako se ona pravi pomoću moderne tehnologije.

Teškog okusa
Okus je već određen i tu više nema adrastičnih promjena. Potencijal vina se vidi već na samom početku proizvodnje – kazao je Franko Basaneže. Visoke temperature”spalile” su aromu bijelim vinima, a i kiseline su niže. Malvazija ove godine nema okus po cvjetnom voću. Ovogodišnja bijlea vina sliče dalmatinskima, koja su specifična po niskim kiselinama, nemaju svježinu i ostavljaju težak okus u ustima – ističe vinar Denis tikel pokraj Motovuna.

Denis smatra kako treba sačekati još nekoliko mjeseci da se vina očiste i dobiju bistroću. Tada će se vidjeti sekundarne i tercijalne arome, no – vino se radi u vinogradu, au podrumu se samo čuva – kaže Denis. Visoka kvaliteta crnih vina vinare nije iznenadila jer crno grožđe”voli” topla i sušna ljeta.

Izvor: Večernji list