Najnovije

Bourbon

Ovo niste znali o bourbonu.

Svako piće krije neke tajne, a danas smo odlučili pisati o bourbonu.

Bourbon je specifično piće i danas smo odlučili napisati par zanimljivih činjenica o njemu kao uvod u Bourbon Masterclass koji će se održati u Rijeci 16.02.2018.

  • Burbon je nastao u saveznoj državi Kentucky koja i dan danas proizvodi čak 95% svjetske zalihe ovog pića. Zašto? Zato jer ima idealne uvjete, od klime do vode.
  • Za vrijeme 2. svjetskog rata, brojne destilerije u Kentuckyju su proizvodile penicilin. Penicilin je također produkt fermentacije, baš kao i burbon.
  • Što se samog bourbona tiče, ilegalno je dodavati mu boje ili neke druge umjetne supstance. Jedini sastojci koje smije sadržavati su voda, kukuruz, raž, ječam, slad i okusi i boje koje dobiju iz bačve.
  • Još uvijek postoje polemike oko toga od kud je zapravo nastao naziv bourbon, no jedna od najpoznatijih priča je da je nazvan prema malenoj regiji zvanoj Bourbon County. Druga teorija kaže da je naziv potekao od Bourbon Street ulice u New Orleansu. Neki kažu da naziv duguje House of Bourbon, moćnoj Francuskoj dinastiji.
  • Kako bi se smatrao bourbonom, mora odležati najmanje dvije godine.
  • Bačve u kojima se proizvodi i odležava su paljene kako bi se stvorila karamelizacija šećera iz drva. Bačve u kojima se proizvodi bourbon, mogu se koristiti samo jednom za proizvodnju bourbona. No njihov vijek nikako ne završava s gotovim bourbonom jer se upravo te bačve ponovno koriste u proizvodnji škotskog viskija.
  • Burbon koji nastaje nakon destilacije i prije dozrijevanja u bačvama naziva se White dog (bijeli pas). 
  • U Kentuckyju ima više bačvi burbona nego ljudi. 2014.godine bilo je 4,41 mil. stanovnika i 5,6 mil. bačava.
  • Bourbon je jedno i jedino Američko piće. 1964. godine Kongres je donio odluku da se niti jedan whiskey proizveden izvan SAD-a ne smije nazivati Bourbonom. 
  • Prema zakonu, čak 51% slada od kojeg se dobiva bourbon, mora činiti – kukuruz.
  • Jedna trećina bourbona jednostavno…. nestane. Ovisno o uvjetima u kojima odležava, jedna trećina bourbona nestane kad odležavanje traje sedam do deset godina. Ovaj dio nazivamo Angel’s Share (dio za anđele) i popularno se kaže kako je jedan dio morao nestati kako bi u njemu uživala i božanska bića na nebu.
  • Za vrijeme prohibicije, bourbon ste mogli piti….ali… uz liječnički recept. Ova odluka je spasila proizvođače bourbona kroz razdoblje prohibicije.
  • Jedan od najpoznatijih Bourbona na svijetu svakako je Jack’s Daniels, a intervju s Jeff Arnetom, masterdistillerom možete pročitati ovdje.

    Za one koji žele isprobati bourbone pod stručnim vodstvom, čuti sve o proizvodnji i povijesti – 16.02.2018. održava se Bourbon Whiskey Masterclass u Rijeci! Vidimo se