Najnovije

Tatjana Friedrich: “Mislim da će se barska scena vratiti na osnove”

Imali smo priliku porazgovarati s Tatijanom Friedrich, brand ambasadoricom Lillet vinskih aperitiva.

Danas vam donosimo intervju s Tatjanom Friedrich, barmenicom i brand ambasadoricom Lillet vinskih aperitiva.

Pozdrav Tatjana, možeš li mi reći nešto više o svojoj karijeri i kako si postala brand ambasador za Lillet vina?

Moja karijera započela je tako da sam radila u barovima dugi niz godina, u različitim barovima – od kruzera do barova u restoranima. U Njemačkoj imamo veliku barsku zajednicu. Nakon 10 godina, brand ambasador iz Havana kluba me pitao da se pridružim njihovom poduzeću i radim za Lillet za koji sada već radim dvije godine. Sudjelovala sam na mnogim natjecanjima u Njemačkoj za Campari i Bacardi prije toga i uvijek sam koristila Lillet u svojim pićima, pa je Lillet oduvijek bio moj najdraži vinski aperitiv.

Koji su ti najdraži barovi u Njemačkoj?

Jedan od najdražih bi definitivno bio Buck and Breck u Berlinu. Bar je za mene mjesto gdje mogu doći i opustiti se, po mogućnosti popričati s nekim. Isto tako, mjesto gdje mogu biti sama kao žena i popiti piće. Ne smije biti preglasno.

U kojem si baru zadnje radila?

Zadnji bar u kojem sam radila bio je Sullivan Bar u Frankfurtu. To je odlično mjesto, dobar bar gdje imaju odlične destilate. Frankfurt je jedan od najboljih barskih gradova u Njemačkoj, ne i najbolji, ali zasigurno jedan od najboljih.

Možeš li nam reći nešto o rangu Lillet proizvoda?

Jedan od naših najznačajnijih vina su Lillet Blanc iz 1872. godine, zatim Lillet Rose iz 2011., te Lillet Rouge. Imamo i novog člana u našem rangu, Lillet Blanc Reserve iz 2012., napravljen u malim barrique bačvama s vintage linijama. Imamo samo 2000 boca tog vina u Njemačkoj, pa ako uspijete ugrabiti jednu, sačuvajte ju.

Preuzeto sa: whatadrink.blogspot.com

Koja je tvoja preporuka za korištenje Lillet vina u izradi koktela za mlade barmene?

Vrlo važno za sve vinske aperitive je skladištenje. Mora biti čuvano hladno. Lillet može u hladnjaku biti 3 tjedna nakon otvaranja. Otvorena boca bijelog vina ne smije biti na polici nego u hladnjaku. Isto je i s aperitivima, bilo da je Sherry, Lillet ili Vermouth– čuvajte ih na hladnom, koristite ih u izradi pića i iskoristite ih brzo, to je vrlo bitno.

Kako vidiš budućnost barske industrije? Mislite li da će slava oko gin i tonika trajati zauvijek?

Ponekad je dosadno, ali trebamo biti zahvalni na gin i tonik trendu jer su ljudi zbog toga ponovno naučili piti gorka pića, kao quinquinu. U prošlosti, ljudi nisu voljeli takav tip pića, a sada su se, zbog gin i tonika, naviknuli na gorko što je bitno jer je sav tonik napravljen od quinquine. Ključno je da ljudi shvate da gorčina nije loša već kul.

Imaš li kakvu ideju u kojem će se smjeru barska scena razvijati sljedećih godina?

Da, mislim da će se scena vratiti na osnove, klasiku. Barem se nadam. Danas, često, mladi barmeni bivaju unaprijeđeni prebrzo, a ne nauče što je zapravo dobro i kako se treba odnositi prema gostima. Gost je fokus.

Postoje li neki trendovi koji ti se ne sviđaju?

Moram priznati, neki barmeni znaju biti vrlo arogantni što mi se uopće ne sviđa. Bila sam barmen dugo vremena i znam da većinu vremena fokus nije na tebi nego na gostu. Tako i treba biti. Ti si domaćin i gost treba biti primaran.

Da li ste ikada bili u Hrvatskoj? Vrlo smo blizu Njemačkoj.

Ne, nikada! Međutim, mislim da je Hrvatska odlična zemlja. Jedna od najljepših zasigurno.

Puno hvala na intervjuu, uživaj u ostatku večeri.

Nema na čemu i hvala vama!

Preuzeto sa: facebook.com