Najnovije

Punč – piće koje nas grije i hladi!

Svako toliko uhvatimo sami sebe kako ne znamo kako je došlo do nekog pića, kako je nastalo ili od kud mu ime.... Danas smo odlučili saznati što više o punču!

Kako Facebook lagano preplavljuju slike snježnih pahuljica i bijelih planinskih vrhova, mi samo razmišljamo kako se zagrijati. I tako nam je na pamet pao i punč. 

Punč je nakon kuhanog vina, tople čokolade i čaja super zimsko piće. Ovaj redoslijed nije kod svih isti ali razumjeli smo se.

Ok, krenimo od početka, znate li kad se zapravo pojavio?

Ne?

Odlično. Mi smo istražili.

Punč svoju priču započinje u Indiji, oko 17. stoljeća. Nakon Indije prešao je u Englesku, a zatim i u ostatak svijeta. Zašto? Zato jer su njegovi prvi tvorci i ljubitelji bili pomorci. Izvorno je imao 5 sastojaka a to su: alkohol (najčešće rum), šećer, citrusi (limun, naranča, limeta…), voda (ili čaj) i začini.

Prvi zapis o ovom piću potječe iz davne 1632. godine. Tad je alkohol bio brandy (eventualno vino), Punč kakav nam je danas poznat nastao je 20ak godina kasnije kad se umjesto brendija počeo koristiti Jamajkanski rum

Sama riječ Punch zapravo je izvedenica iz Sanskrtskog jezika i znači “pet”. Kao 5 sastojaka od kojih se radio.

Znam da vam prvo na pamet padne velika zdjela punča, čašice ili šalice i palj / kutlača /palčić / šeflja kojom se vadi iz zdjele. A kladim se da ste piće koje spada u kategoriju punča probali barem jednom – to je Zombie i Mai Tai koktel. Da, oni spadaju u The Punch kategorije miješanih pića.

Što se tiče izrade, danas ima toliko varijacija na temu da zapravo možete raditi kakav god punč želite s kojim god sastojcima želite i temperature kakve želite. Jedino što kažu da je važno je da se taj glavni alkohol koji koristite i osjeti 😉 (teško vam palo.)

Osim punča koji ima okus alkohola, citrusa i začina, postoji i verzija za slatkoljupce. Ako ste tip osobe koji bira sladoled od vanilije umjesto limuna, čokoladnu tortu umjesto voćne... postoji i punč za vas. Službeno se cijela kategorija pića naziva Milk punch ilitiga mliječni punch. Ono od čega se sastoji je – cuga, šećer, mlijeko (ili vrhnje ili neki mliječni proizvod) i naravno, začini. I ne, kruškovac s mlijekom nije punč.

A sad. Evo vam nekoliko recepata od kojih će vam se bar jedan svidjeti ali ga vjerojatno nećete napraviti 🙂 Ali evo vam ih svejedno.

Planter’s Punch – jedan voćni

  • 4,5 cl Havana Especial Rum
  • 3,5 cl svježeg soka od naranče
  • 3,5 cl svježeg soka od ananasa
  • 2 cl svježeg limunovog soka
  • 1 cl pirea od grenadine (preporučujemo ODK)
  • 1 cl Šećernog sirupa
  • 3 uštrcaja Angostura bittera (ili manje ako vam nije baš baš)

Russian Spring Punch – Jedan slatki

  • 2.5 cl Vodka
  • 1.5 cl Créme de Cassis
  • 1 cl Šećerni sirup
  • 2.5 cl limunovog soka
  • 1 cl pjenušca na vrhu

Whiskey Punch – za sve one koji su utekli u Irsku

  • 4.5 cl Jameson Irish Whiskey
  • 6 cl limunada
  • 6 cl Sode
  • 0.5 cl Šećerni sirup
  • Kriška limuna za dekoraciju (ili ne, kako god želite)

Jedan kremasti – Alexander

  • 3cl brendy
  • 3cl Créme de Cacao (brown)
  • 3cl šlag
  • naribani muškatni oraščić


 I zadnji, ali ne manje važan, jedan topli punč za blagdane!

  • 400 ml crnog ili voćnog čaja
  • 500 ml crnog vina2 naranče
  • 1/2 limuna
  • 1 cimet
  • 3 klinčića
  • 1 zvjezdasti anis
  • 80 g šećera
  • 50 ml Havana Especial

Priprema

Skuhati čaj prema uputstvima na vrećici. Jednu naranču prepoloviti i iz nje izrezati 4 tanka koluta naranče (cca 5 mm debljine) koje treba prerezati na pola. Ostatak te naranče, drugu naranču i pola limuna iscijediti. 

U posudi pomiješati skuhani čaj, vino, iscijeđeni limunov i narančin sok, narezane kolute naranče, klinčiće, zvjezdasti anis i koru cimeta koju prethodno slomimo na dva dijela (daje bolju aromu). Staviti kuhati, ali paziti da ne zavrije.

Kad je dovoljno ugrijano, skloniti s vatre. U žlicu staviti šećer, natopiti ga rumom i zapaliti. Dok gori lagano ulijevati u punč. 

Sve dobro promiješati, ostaviti poklopljeno koju minutu prije posluživanja. U svaku šalicu staviti dvije polovice koluta naranče, preliti vrućim punčem i poslužiti.

Ovo smo povukli s Coolinarike jer nam izgleda prefino!