Najnovije

Ugostitelji Slavonije i Baranje ogorčeni najavom povećanja PDV-a

I Slavonski ugostitelji na nogama.

Ugostitelji Slavonije i Baranje pridružit će se kolegama ugostiteljima kojih je preko 20.000 iz cijele Hrvatske u zaštiti digniteta i opstanka ugostiteljske struke, poručeno je sa skupa koordinacija ugostitelja Slavonije u Slavonskom Brodu.

Danas je u Slavonskom Brodu održan skup predstavnika koordinacija ugostitelja Slavonije i Baranje. Tijekom skupa još jednom je istaknuto da porezna reforma dovodi u rizik veliki broj ugostitelja kako u Hrvatskoj tako i posebno u Slavoniji. Valja istaknuti izlaganje predsjednika ceha ugostitelja Slavonskog Broda Nine Barešića, koji ističe kako pitanje porezne reforme i povećanja stope PDV-a sa 13% na 25% više nije pitanje hoće li prihod biti  10 ili 50 kuna, već gole egzistencije i opstanka velikog broja ugostitelja i njihovih obitelji.

– Dragovoljac sam Domovinskog rata, i 20 godine sam u ugostiteljstvu. Žalosti me činjenica da svakodnevno gledam kako ljudi iz moje ulice, grada i Slavonije sjedaju u autobuse i odlaze u inozemstvo trbuhom za kruhom. Zar mi Slavonci, koji smo branili i obranili Hrvatsku nemamo pravo na život u našoj zemlji, već nas i ovakvim mjerama porezne reforme žele otjerati  da i mi budemo primorani potražiti sreću negdje drugdje. Unatoč tome što je ugostiteljstvo gospodarska hrana sa najviše donesenih zakona i propisa, pojedinci nas prozivaju i nazivaju lopovima. Bitno je istaknuti da smo godišnje podvrgnuti najvećem broju inspekcijskih nadzora, kažnjava nas se za najmanje sitnice, plaćamo naknade za ZAMP, HAACP, turističku članarinu, HRT, Internet, šume, vode, porez na potrošnju, razne parafiskalne naknade… Zar to nije dovoljno da se shvati da ugostiteljstvo kao gospodarska grana s najvišom razinom investicija izvrgnuta stalnim nametima, a sad dolazimo u poziciju da se više ne uzima nego da se tjera u propast. Naša poruka ministru Mariću iz njegovog i našeg Slavonskog Broda u ime svih ugostitelja Slavonije i Baranje je da ne želimo vjerovati kako nas želi dovesti na rub egzistencije. Također odbijamo vjerovati da ovom reformom ponovno  želi prisiliti ugostitelje da namirnice upitne kvalitete kupuju u velikim trgovačkim centrima.

Ugostitelji Slavonije i Baranje pridružit će se kolegama ugostiteljima kojih je preko 20.000 iz cijele Hrvatske u zaštiti digniteta i opstanka ugostiteljske struke, poručeno je sa skupa koordinacija ugostitelja Slavonije u Slavonskom Brodu.